Dacă doriţi să obţineţi beneficiile consumului unei ceşti de cafea dimineaţa, puteţi să o substituiţi cu exerciţii fizice moderate. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de către Anisa Morava şi Matthew James, doctoranzi ai Universităţii Western şi Universităţii British Columbia, Canada. Aceştia au studiat comparative efectele a două ritualuri de dimineaţa: consumul de cafeină şi exerciţiile fizice.

 

Cei doi cercetători au pornit de la statisticile care spun că în anumite părţi ale lumii, cafeaua este a doua cea mai populară băutură şi de la studiile conform cărora pot exista efecte negative ale consumului de cafea pentru anumite categorii de oameni.

 

Pentru a testa cele două efecte, aceştia au organizat o serie de teste în care au observat efectele consumului de cafea dimineaţa şi ale efectuării de exerciţii fizice de efort mediu în aceeaşi parte a zilei şi au măsurat impactul acestor două obiceiuri asupra memoriei de lucru – memoria de scurtă durată care ne ajută să realizăm diverse sarcini de-a lungul zilei.

 

Experimentul realizat de către cercetători a supus la test două grupuri de adulţi sănătoşi care au consumat o ceaşcă mică de cafea dimineaţa, respectiv au efectuat activitate fizică cu un grad moderat de efort timp de 20 de minute în acelaşi moment al zilei.

 

Rezultatele obţinute indică faptul că un efort fizic echivalează consumul zilnic al unei cantităţi de cafea, în ceea ce priveşte efectele asupra memoriei de lucru. Cercetătorii explică faptul că beneficiile cognitive sunt dublate de către avantajele generale aduse sănătăţii de către exerciţiile fizice.

 

Apoi, participanţilor la studiu li s-a cerut să nu mai consume cafeină timp de 12 ore, după care au fost supuşi la diverse teste şi examinări. Printre simptomele depistate se numără: oboseala, problemele de concentrare, lipsa motivaţiei şi prezenţa durerilor de cap. Totuşi, testele au relevat faptul că memoria de lucru nu a fost influenţată de abstinenţa de la cafeină. În plus, cercetătorii au observat că o plimbare de numai 20 de minute ajută la diminuarea simptomelor negative ale lipsei cafeinei din sistem.

 

Pentru a înţelege însă cum efortul fizic aduce aceste beneficii mai trebuie efectuate cercetări. O teorie însă poate fi reprezentată de faptul că în timp ce ne mişcăm, circulaţia se intensifică, iar la celulele nervoase ajunge o cantitate sporită, uniform egală, de hormoni care stimulează memoria de lucru. Până la validarea acestor teorii, este clar însă, că exerciţiile fizice pot înlocui oricând cu succes o cană de cafea.

 

 

 

sursa: www.stiri2020.ro