Au început să apară şi primele semne ale unei crize economice. În Italia se formează deja cozi la casele de amanet, în timp ce în SUA oameni simpli, rămaşi fără locurile de muncă, se tem că nu vor mai avea cu ce să îşi plătească ratele şi chiriile.

 

Totul în timp ce bursele americane înregistrează pierderi după pierderi, în ciuda pachetului de măsuri pentru stimularea economiei promis de administraţia Trump.

 

Pe o stradă lăturalnică din Torino, mai multi oameni stau la coadă în faţa unei case de amanet.

 

Din cauza pandemiei, mulţi şi-au pierdut locurile de muncă şi sunt nevoiţi să renunţe la bunuri de valoare ca să facă rost de bani pentru mâncare sau alte produse de strictă necesitate.

 

Italian: ”Dacă suntem aici, este pentru că trebuie să venim aici. Ce putem face la amanet? Fie reînnoim contracte, fie amanetăm ceea ce avem!”.

 

Italian: ”Sunt mulţi oameni care sunt înfometaţi, care nu au de lucru, ce pot să facă? Vin aici să-şi amaneteze bijuteriile. Ai aur, îl amanetezi, îţi dau banii, apoi vii să îl răscumperi. Asta e tot”.

 

Pentru a-i proteja pe angajaţi în timpul unor situaţii excepţionale, cum este acum pandemia de coronavirus, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri şi ajutoare financiare care ar trebui să sprijine companiile europene pentru a-şi păstra angajaţii în timpul unei crize majore.

 

Milioane de americani, în şomaj

 

Şi peste ocean au apărut primele semne ale unei recesiuni economice.

 

Bursele au început din nou pe minus, milioane de oameni şi-au depus actele pentru şomaj, iar mulţi dintre ei se tem că vor rămâne fără un acoperiş deasupra capului în zilele următoare.

 

Jas Wheeler, locuitor Burlington, Vermont: ”Am fost concediată din cauza pandemiei de COVID-19. Sunt îngrijorată cum o să-mi plătesc chiria şi, în acelaşi timp, abia am luat un credit pentru o casă, aşa că nu ştiu cum o să plătesc prima rată, pe 1 mai”.

 

Jade Brooks, locuitor Boston, Massachusetts: ”Şi după ce mama şi-a pierdut locul de muncă full-time, cea mai mare frică a noastră e că vom fi daţi afară şi vom ajunge pe străzi”.

 

Guvernul american a promis că va oferi cetăţenilor afectaţi de repercusiunile economice ale pandemiei câte 1.200 de dolari, ca să îi ajute să treacă peste această perioadă.

 

Experţii din domeniu spun însă că banii vor ajunge în conturile oamenilor după săptămâni întregi.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro