Bugetul familiei reprezintă o sursă de stres major pentru foarte mulţi români. Prea puţini oameni se descurcă cu banii sau au un sistem bine stabilit în privinţa modului în care îşi cheltuie veniturile lunare.
 
Elizabeth Warren este un senator al Statelor Unite şi unul dintre principalii candidaţi democraţi la alegerile prezidenţiale din acest an din SUA. Ea are un sistem foarte bun legat de gestionarea banilor, iar mecanismul la care s-a gândit oficialul american ar putea avea aplicabilitate în fiecare colţ al mapamondului. Nu implică angajarea unui consultant financiar şi nici menţinerea tuturor cheltuielilor într-un tabel Excel.
 
Warren a detaliat sistemul după care s-a ghidat în propria viaţă în cartea sa intitulată ”All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan” (Toată valoarea ta: Planul ideal pentru banii vieţii tale). Acolo este detaliată o regulă intitulată cât se poate de simplu, 50/30/20. Pornind de la aceste procente, senatorul SUA este convins că orice om poate fi mai eficient în alocarea finanţelor. Cele trei valori fac referire la obligaţii, dorinţe şi economii.
 
Din prima categorie, care reprezintă 50% din veniturile tale lunare, fac parte cheltuielile tale obligatorii din fiecare lună. Jumătate din salariu după plata impozitelor trebuie să meargă pe plăţi precum chiria sau creditul ipotecar, plata utilităţilor, asigurările, maşina, alimentele, sănătatea şi costurile de transport la serviciu. Aceasta este cea mai importantă parte a bugetului tău.
 
A doua categorie, care reprezintă 30% din venituri, se reflectă în dorinţe. Această listă nu include lucruri esenţiale pentru viaţa ta, dar sunt particularităţi care ţin de confortul tău fizic şi moral. Aici intră cafeaua, mesele în oraş, vacanţele, biletele la film sau la concert, cumpărăturile. Aici intră până abonamentul TV sau mersul la sală.
 
Ultimele 20 de procente ţin de banii pe care ar fi bine să-i economiseşti în fiecare lună. Aceştia sunt bani puşi deoparte pentru un fond de urgenţă, investiţiile sau plăţile făcute suplimentar pentru diminuarea datoriilor tale.
 
 
 
 
 
 
Sursa: www.playtech.ro