Chiar dacă avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport, asta nu înseamnă că nu există niciun pericol. De exemplu ştiai că atunci când călătoreşti cu avionul te supui automat şi unui număr imens de radiaţii?

Dacă crezi că cea mai mare doză de radiaţii la care eşti supus provine de la punctele de control din aeroport, unde trebuie să treci prin scaner, te înşeli. În timpul zborului eşti supus unui număr mult mai mare de radiaţii.

Acest lucru se întâmplă pentru că odată cu creşterea în altitudine, aerul se rarefiază. Iar cu cât te îndepărtezi mai mult de suprafaţa pământului, există mult mai puţine molecule de gaz raportat la volumul de spaţiu. Un aer rarefiat înseamnă mai puţine molecule care deviază razele cosmice care se apropie de Pământ. În urma unui scut atmosferic mai puţin puternic, rezultă o mai mare expunere la radiaţii.

Însă, asta nu înseamnă că de la o singură călătorie cu avionul viaţa ta va fi în pericol. Radiaţiile devin periculoase atunci când sunt într-o cantitate mare, care se acumulează în urma unor zboruri frecvente. Principalul pericol la care vă expuneţi în acest din urmă caz este probabilitatea dezvoltării unui tip de cancer mai târziu în viaţă.

De asemenea, dacă îţi faci griji în această privinţă, cercetătorii te învaţă cum să calculezi nivelul de radiaţii la care te expui în timpul călătoriei cu avionul. Potrivit calculelor efectuate de specialişti, o oră cu avionul (care circulă la o altitudine de aproximativ 10.500 de kilometri în timpul zborului comercial) te supune unui risc de radiaţii de 0,003 milisievert (reprezintă cantitatea de radiaţii ionizante la care eşti supus).

Dar aceste calcule nu sunt însă exacte şi cel mai probabil nu vei reuşi să te expui unei cantităţi de radiaţii suficient de mare cât să prezinte un risc semnificativ pentru sănătatea ta, dar nu strică să te preocupe această problemă, mai ales pentru că viaţa ta este în joc.