Limba română este încărcată de proverbe şi zicători, dar mult mai fascinante sunt expresii simple precum ”aiurea-n tramvai”, a căror sens s-a pierdut în negura timpului.

 

Când cineva vrea să te convingă de faptul că ar fi mai bine să taci, decât să vorbeşti neîntrebat sau pe lângă subiect, foloseşte una din mai multe expresii româneşti. Printre ele se numără şi ”Nu mai vorbi aiurea-n tramvai!”. Aceeaşi asociere de cuvinte este utilizată în situaţia în care cineva exagerează sau vorbeşte mult.

 

De unde vine şi ce înseamnă ”aiurea-n tramvat” nu este complet clar, dar există o explicaţie verosimilă care s-ar putea să ne lumineze.

 

Se pare că la începuturi, când a apărut primul tramvai în Bucureşti, în anul 1872, acesta mergea pe şine, însă era tras de cai, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Ca urmare, mijloculd e transport era foarte zgomotos, atât din pricina sunetelor de frecare scoase de roţile tramvaiului pe şine, dar şi din cauza ropotelor generate de copitele cailor de tracţiune.

 

În mod previzibil, din acest motive, călătorii erau, la rândul lor, zgomotoşi, fiind nevoiţi să vorbească foarte tare pentru a acoperi sunetele produse de tramvai şi pentru a se înţelege între ei. Urmarea evidentă a acestei realităţi era că, pasagerii vorbăreţi îi deranjau pe cei mai liniştiţi dintre călători. Mulţi dintre cei din urmă se enervau, iar aceştia obişnuiau să spună că vorbele zgomotoşilor urmau să fie uitate odată ce lumea cobora din tramvai.

 

În final, deşi nu este o explicaţie perfectă, expresia ”a vorbi aiurea-n tramvai” este derivată din faptul că nu prea te înţelege nimeni. La finele secolului 19 nu te înţelegea nimeni din cauza gălăgiei, când cineva îţi adresează expresia astăzi, nu eşti înţeles din cauza faptului că spui prostii, pe lângă subiect. Respectiva expresie a fost prezentă pentru prima oară în Dicţionarul de expresii româneşti în contexte sau DERC al lui Vasile Ilincan cu definiţia ”a spune lucruri fără sense, a face afirmaţii nefondate.”

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro