Unul dintre cele mai frumoase spaţii carstice din România, "Peştera cu Cristale din Mina Farcu" este singurul loc din ţară şi printre puţinele din lume care oferă posibilitatea turiştilor fără pregătire speologică să se bucure de spectacolul oferit de impresionantele formaţiuni de calcit.

Amplasarea geografică


Zona Farcu se află în Munţii Pădurea Craiului, în partea central-sudică a acestora. Situat pe teritoriul administrativ al comunei Roşia, dealul Farcu este delimitat de Valea Steazelor la nord şi Valea Lazuri la sud şi are o altitudine de 375 metri.

O descoperire întâmplătoare

Peştera Farcu a fost descoperită în anul 1987, în timp ce se realizau săpături pentru deschiderea unei noi galerii în Mina Farcu. Viorel Lascu, Preşedintele Federaţiei Române de Speologie, a declarat că peştera a uimit din prima clipă prin numeroasele cristale transparente, cu forme geometrice deosebite, ce ating înălţimi de aproximativ un metru. Ulterior descoperirii peştera a fost devastată, considerându-se că s-au furat 60-70% din bogăţiile naturale existente. Ceea ce a salvat-o de la distrugerea completă a fost surparea, la scurt timp de la descoperire, a tavanului galeriei ce permitea accesul în mină. Evenimentul a dus la oprirea activităţii miniere şi la "sigilarea" frumuseţilor din interior pentru o perioadă de aproape 25 de ani.

Peştera devine obiectiv turistic

În anul 2012 a fost demarat un proiect de amenajare ce a culminat cu includerea Peşterii cu Cristale în circuitul turistic. Prima fază a amenajării a constat în consolidarea galeriei de mină şi în asigurarea unei căi sigure de acces pentru vizitatori. În galeria peşterii au fost montate scări şi podeţe metalice şi a fost instalat un sistem de iluminare, ce pune în valoare formaţiunile carstice. Din cele nouă goluri ce compuneau mina, accesibile vizitatorilor sunt două dintre acestea. Traseul turistic poate fi parcurs alături de un ghid, distanţa totală de vizitare însumând 300 de metri (200 de metri de galerie minieră şi 100 de metri de galerie de peşteră). La finalul turului, vizitatorii pot admira, de la nivelul unui balcon, frumuseţea cristalelor.

Traseul turistic cuprinde de asemenea vizitarea unui mic muzeu al mineritului, amenajat într-una dintre galeriile minei. Printre exponatele regăsite aici se numără componente ale echipamentului minerilor din munţii Apuseni, precum şi instalaţia de tracţiune împreună cu şinele pe care se transportau cărucioarele cu minereu.

Condiţii de vizitare

Accesul turistic este permis, în baza unei programări prealabile, pe tot parcursul anului, în intervalul orar 10-15. Vizitarea peşterii este condiţionată de purtarea unor căşti de protecţie, disponibile la intrare.