Pompierii din capitala franceză au anunţat marţi dimineaţa că ”întregul focar” al incendiului de la Catedrala Notre-Dame de Paris a fost stins, relatează Le Figaro. Ei au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează.

Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat. Secretarul de stat de la Ministerul de Interne Laurent Nuñez a anunţat marţi dimineaţa că ”pericolul focului” a fost ”îndepărtat” la Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată de un incendiu uriaş luni seara, dar că problema este de-acum ”cum va rezista structura”, relatează AFP. Grupurile LVMH şi Kering au promis 300 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei Notre-Dame din Paris, iar peste 6.400 de euro au fost strânşi deja în „colecta naţională” iniţiată de Fondation du Patrimoine marţi.

Procurorii: nu a fost o "mână criminală" la Notre Dame. Cauza incendiului

În urmă cu scurt timp, procurorul Republicii, Rémy Heitz, cel care conduce investigaţiile, a anunţat că anchetatorii exclud varianta ca incendiul să fi fost provocat intenţionat, iar singura explicaţie rămasă în picioare în acest moment este o declanşare accidentală a incendiului.

Nu s-a descoperit încă care a fost punctul de pornire al incendiului, dar în mod cert putem vorbi în acest moment despre un accident. Cazul a fost astfel încadrat la "distrugere involuntară provocată de foc".

Ancheta a fost încredinţată brigăzii criminale a poliţiei judiciare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar stârnit de o lucrare de sudură efectuată pe şarpanta din lemn foarte veche, pe care lemnul intrase în descomponere. O sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit. Experţii judiciari vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijenţă şi cine poartă responsabilitatea.