Rezervaţia Naturală Lacul Negru este o zonă puţin exploatată de oamenii de ştiinţă şi puţin cunoscută de turişti, datorită accesibilităţii dificile pe care o conferă terenul, iar acest lucru îi conferă strălucire şi un peisaj sălbatic.

Zonă montană cu văi, chei, turbării şi pajişti, Lacul Negru a fost declarată  în anul 2000 arie protejată, adăpostind o mare varietate de floră şi faună specifică Subcarpaţilor de Curbură.  Terenul a fost puternic fracturat de fenomenele tectonice.

Rezervaţia constituie parte a reţelei ecologice locale de protecţie a carnivorelor mari din judeţul Vrancea. Acest sit adăposteşte pe lângă cele 8 tipuri de habitate de interes comunitar (din care unul prioritar), populaţii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus şi Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protecţie.

Denumirea de  „Lacul Negru” provine de la întunericul pădurii de molid, care se reflectă în luciul apei.

Unicitatea acestui lac este dată de faptul că jumătate din suprafaţă este acoperită cu turbărie activă, aflată pe malul stâng. Cealaltă jumătate este formată dintr-un plaur plutitor ( insulă formată din ierburi, rădăcini, rizomi), cu o grosime de un metro.

Adâncimea lacului este de 7,5 metri şi a fost format dintr-un baraj natural, acest lucru nefiind dovedit ştiinţific.

Lacul are un emisar, pârâul Lacului Negru, ce evacuează un debit egal cu cel de alimentare, iar la 250m aval suferă o importantă rupere de pantă care creează un repeziş atrăgător. Suprafaţa lacului este de aproximativ 13.300 mp, din care aproape jumătate este luciu de apă. Cealaltă jumătate îi aparţine unui strat de muşchi cu dezvoltare variată.

Formele de viaţă din apă nu au nici o şansă datorită unor specii de tritoni care curăţă orice formă de viaţă din apă. Cea mai reprezentativă plantă rară care se găseşte aici este „Drosera Rotundifolia” denumită şi Roua Cerului, o plantă carnivoră rar întâlnită în lume.

Accesul la lac se face prin DJ 205D Focşani – Nistoreşti – Herăstrau şi apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei până în zona bazinului de recepţie “Izvoarele Nărujei”. În apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, un traseu turistic marcat cu cruce roşie care duce la Lacul Negru.

Turiştii care ajung în rezervaţie sunt fascinaţi de apele care coboară de pe versanţii munţilor, de flora şi fauna cu care sunt întâmpinaţi.