O echipă de cercetători, formată din experţi în arheologie maritimă, a descoperit în ultimii doi ani, pe fundul Mării Negre, vase naufragiate din epoca romană, bizantină şi otomană. Cele mai vechi relicve datează din secolele IV şi V î.Hr.

Proiectul poartă numele Black Sea MAP, iar primele rezultate ale cercetării au fost prezentate la începutul acestei săptămâni în portul Burgas, potrivit Balkan Insight.

Cercetătorii spun că navele descoperite arată caracteristici structurale şi echipamente pe care, până acum, nu le-au văzut în realitate, ci doar în iconografii şi în descrierile din cărţile vechi.

În total, s-au descoperit 60 de nave, în locuri pe care specialiştii le numesc „zone moarte”. Acestea se află la adâncimi de peste 150 de metri, unde nivelul oxigenului este foarte scăzut, nu există lumină, iar viaţa este imposibilă.

Astfel, navele s-au conservat foarte bine şi nu a fost posibilă apariţia cariilor. Jon Adams, de la Universitatea din Southhampton, unul dintre cercetători, a dat ca exemplu o navă comercială din perioada bizantină, „comprimă unul dintre cele mai frumoase muzee subacvatice din lume”.

„Nu am mai văzut aşa ceva până acum. Istoria se desfăşoară chiar sub ochii noştri”, a declarat Kroum Batcherov, profesor al Universităţii Connecticut.

Ancore monumentale şi alte artefacte au fost aduse la suprafaţă pentru următoarea etapă a studiului.

Epavele au fost descoperite în Marea Neagră, pe coasta Bulgariei, cu ajutorul unor roboţi care scanau, la mare adâncime, fundul mării. Unul dintre aceştia este dotat cu o cameră de mare rezoluţie, care după scanare poate reproduce o imagine 3D a ceea ce a înregistrat.

Oamenii de ştiinţă fac mai multe cercetări pe fundul mării şi doresc să descopere cât de repede a crescut nivelul apei după Epoca de Gheaţă, care a avut loc în urmă cu 20.000 de ani.

La proiectul „The Black Sea Maritime Archaeology” lucrează oameni de ştiinţă din mai multe ţări europene, cei mai mulţi fiind din Marea Britanie şi Bulgaria.