Are 22 de camere, o suprafaţă construită de 2.550 de metri pătrţi şi o suprafaţă utilă de 1.700 de metri pătraţi. Parcul din împrejurimi are 74.200 de metri pătraţi şi este oferit ca bonus. Este vorba despre Palatul Ghika din Comăneşti, judeţul Bacău, scos la vânzare pe platforma de anunţuri OLX. Preţul este de 1,6 milioane de euro.

„În anul 2005, cabinetul de expertiză contabilă Oniga Mircea a evaluat Palatul Ghica-Comăneşti la 1.621.488 euro, iar terenul parcului la 852.872 euro. Cumpărătorul palatului va primi parcul ca bonus”, scrie în anunţul postat de utilizatorul „Paltin Sturdza”.

Palatul a fost câştigat în instanţă de Paltin Sturza, nepotul omului politic Dimitrie Ghika.

Clădirea a fost construită de Dimitrie Ghika în 1890. Proiectul a fost gândit de arhitectul Albert Galleron, cel care a realizat şi Ateneul Român. De asemenea, a făcut echipă cu arhitectul Casion Bernard pentru realizarea Palatului Băncii Naţionale a României din Bucureşti.

Palatul din Comăneşti a fost reşedinţa de vară a familiei boiereşti. Palatul şi parcul au fost naţionalizate de comunişti în 1946.

Până la începutul anilor 1980, palatul a fost transformat într-o şcoală. Apoi, după ce a fost restaurat, din 1983 a devenit „Muzeul de etnografie şi artă Dimitrie Ghica Comăneşti”. Tablourile expuse aici sunt culese din zona Văii Muntelui. După retrocedarea palatului, soarta muzeului a rămas în noilor moştenitori.

Dimitrie Ghika a fost doctor în drept al Universităţii din Berlin, prefect de Bacău, deputat în Parlamentul României şi magistrat. A fost conducatorul expeditiei din Somalia (Africa) în anul 1895 împreuna cu fiul sau Nicolae de unde a adus nenumarate trofee de zoologie pe care le-a donat muzeului Grigore Antipa din Bucureşti.