Un maramureşean a reuşit să reabiliteze, bucată cu bucată, o casă de lemn, pe care a mutat-o în satul său şi care va fi transformată într-un muzeu.

Ciprian Coc este pasionat de etnografie şi a ales acţiunea în dauna indiferenţei în ceea ce priveşte o casă veche de lemn din localitatea maramureşeană Botiza.

”Pe când făceam cercetare pentru lucrarea de dizertaţie, l-am cunoscut pe băiatul tantii Ana, care era vătaf la stâna lui Vasile a lu’ Domiţu. Pe acesta îl cheamă tot Vasile Groşan, tot Cucu i se spune şi lui prin sat (ca şi fostul proprietar al casei, care decedase cu câteva luni înainte n.r.)”, şi-a început povestea Ciprian Coc, pentru ”Adevărul”.

”Când am văzut sărăcuţa casă, care sta să se îmburde (urnească, n.r.), m-am hotărât s-o iau eu. Ei au vrut să mi-o dea gratis, dar eu am ţinut s-o plătesc cu 200 de euro”, adaugă el.

Odată cu casa, tânărul a primit şi mai multe obiecte vechi, piese de mobilier, un război de ţesut, unelte şi costume populare vechi chiar şi de 100 de ani.

Ciprian Coc nu a stat prea mult degeaba. În vara lui 2014 s-a dus la Botiza şi a demontat casa alături de mai mulţi prieteni.

”Acoperişul era distrus, la fel şi podelele şi cam 10% din pereţi. Din ce era bun a rezultat o grămadă de lemne „bune de pus pe foc”, pentru că la o lună după demontare, cu ajutorul unui mic camion am adus lemnele acasă în Strîmbu Băiuţ şi cei apropiaţi mie s-au cam îndoit că din acea grămadă poate rezulta o casă. În vara lui 2014 am început reconstrucţia casei. Am adus piatră de temelie, am ridicat-o cu ajutorul a doi prieteni, şi i-am refăcut acoperişul. Am recurs numai la materiale naturale, lemn, piatră şi pământ pentru salvarea acestei căsuţe. Acuma lucrez la partea de interior: pereţi, sobă”, povesteşte Ciprian Coc pentru sursa citată.

Casa va fi transformată într-un mic muzeu.