Dacă ajungeţi în Republica Moldova sfatul nostru este să vă rezervaţi o zi pentru a vedea minunata cetate Soroca. Cetatea se află la 160 de kilometri de Chişinău, iar drumul este foarte bun, fiind refăcut cu fonduri americane.

Fortăreaţa de la porţile Europei, cum mai este numită Soroca, te impresionează încă de la intrarea în oraş. O fortăreaţă medievală se vede în depărtare, semeaţă, pe malul Nistrului. Pe măsură ce te apropii impresiile sunt şi mai puternice.

Îţi imaginezi rolul Sorocăi în perioada lui Ştefan cel Mare şi poţi să îşi imaginezi răzeşii lui Ştefan ţinând piept invaziilor tătarilor.

Cetatea Soroca datează din secolul al XV-lea, fiind construită din lemn de Ştefan cel Mare, în faţa vadului peste Nistru. Cetatea a fost reconstruită ulterior (mijl. secolului al XVI-lea) de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

Dacă vadurile de la Hotin şi Tighina erau apărate de garnizoanele cetăţilor cu acelaşi nume, în schimb cel de la Soroca nu avea, până la domnia lui Ştefan cel Mare, o protecţie din piatră, ci doar fortificaţii de lemn cu valuri de pământ, care aveau să existe şi pe vremea lui Bogdan cel Orb.

În timpul domniei lui Petru Rareş, pe resturile vechii cetăţi se construieşte o cetate nouă, din piatră, de 15-20 m. care se păstrează şi astăzi într-o stare excepţională.

Soroca este unică printre cetăţile medievale moldoveneşti prin sistemul arhitectonic de construcţie. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare şi un turn de acces de plan rectangular.

Logica apărării Cetăţii Soroca pare a fi perfectă:

    - zidurile rotunde sunt mai puternice decât cele drepte;

   - sistemul de apărare este concentric;

    - porţile / intrarea sunt mai bine apărate din turnurile din flancuri.

După ridicarea puternicei fortificaţii, oraşul Soroca începe să crească în importanţă având o funcţie administrativă şi comercială prin punctul vamal instalat aici. Totodată prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se încerca crearea unui nou centru de greutate a reţelei urbane moldoveneşti şi în special a comerţului de tranzit, după pierderea în 1484 a cetăţilor din sudul Moldovei.

Soroca este singura dintre cele patru cetăţi moldoveneşti de la Nistru (Hotin, Soroca, Tighina şi Cetatea Albă) care a conservat, deasupra portalului, capul de bour moldovenesc

Cetatea Soroca a renăscut după zeci de ani de degradare.  Refăcută cu fonduri europene, vechea fortăreaţă a revenit acum la imaginea de altădată.

Intrarea în frumosul obiectiv turistic costă între 2 şi 5 lei moldoveneşti (o sumă infimă în leii noştri paritatea fiind aproximativ 1 RON= 4,6 LM)

După vizita în cetatea, părăseşti obiectivul istoric cu sentimentul că ai văzut o pagină de istorie reală.

Oricum nu vă lăsaţi impresionaţi de faptul că foarte mulţi dintre locuitorii oraşului Soroca vorbesc limba rusă, iar magazinele au inscripţii bilingve. Sunteţi în oraşul de la hotarul României Mari, un orăşel interesant, mai ales că piaţa centrală a oraşului este dominată de statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.