Comisia Europeană a avizat primele două zone ecoturistice din România: Zărneşti-Piatra Craiului, din judeţul Braşov, şi Creasta Cocoşului-Mara-Cosău din Maramureş. Cele două au primit ieri certificatele în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism, care a avut loc la Braşov.

Înainte de 1989, oraşul Zărneşti nu exista pe harta turistică. Primele pensiuni au apărut aici în anul 2000, iar numărul turiştilor a crescut constant. Una dintre atracţiile principale este Rezervaţia de urşi, situată la marginea oraşului, acolo unde sunt au fost aduse animale agresate sau prost îngrijte din grădini zoologice.

"Este o destinaţie unde găseşti totul aşa cum ţi-ar plăcea, să ieşi din afara cotidianului, din afara oraşelor pline de poluare, să vii să te încarci de energie pozitivă, să te bucuri de toate aşa cum Dumnezeu le-a lasat", a spus Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, potrivit stirileprotv.ro.

Cea de-a doua destinaţie ecoturistică se află în Maramureşul istoric şi îşi aşteaptă turiştii cu căsuţe din lemn sculptate manual, păstrăvării şi meniuri tradiţionale.

Printre regulile pe care trebuie să le respecte o destinaţie ecoturistică  se numără faptul că cel puţin două treimi dintre activităţile oferite oaspeţilor trebuie să aibă legatură cu natura, mai mult de jumătate dintre locurile de cazare să fie mici, cu doar câteva camere şi construite din materiale tradiţionale, iar meniul să ofere produse locale, de preferinţă bio.

Criteriile pentru desemnarea destinaţiilor de ecoturism, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi mai mulţi parteneri, au fost lansate la Bucureşti, în noiembrie 2012. Acestea au fost elaborate pe baza celor dezvoltate de Consiliul Global de Turism Durabil (GSTC) şi a Standardelor Europene de Ecoturism (EETLS), de către Grupul de lucru interministerial pentru dezvoltarea ecoturismului în România, format din reprezentanţi ai MDRT, Ministerului Mediului şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism, Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), WWF Programul Dunăre Carpaţí România, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţíei pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.

Potrivit iniţiatorilor, România este prima ţară din Europa care lansează criterii de evaluare pentru destinaţiile de ecoturism.

SURSA: YahooNews