Abu Dhabi, cel mai mare dintre cele 7 emirate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite, este situat la sud de Golful Persic. Obţine independenta la 2 decembrie 1971, după un îndelungat protectorat britanic.

Etimologia Abu Dhabi-ului sau Abu Zaby ( în traducere din limba arabă : Tatăl Gazelei ) nu este sigură. Cea mai populară variantă susţine că un vânător de gazele (dhabi în arabă) a vânat un exemplar până în locul prezentului oraş, ocazie cu care a descoperit un izvor de apă dulce şi a fondat oraşul. Istoria veche a aşezării este atestată în mileniul III i.Hr. când zona este colonizată. Abu Dhabi-ul modern îşi are rădăcinile în marea confederaţie de triburi Bani Yas, care a preluat în cele din urmă şi controlul zonei ce avea să devină oraşul Dubai. În secolul 19, din cauza  unor conflicte interne, ramurile Abu Dhabi şi Dubai ale confederaţiei s-au despărţit.

        În plin secol 20, respectiv până la jumătatea acestuia, economia oraşului a fost susţinută exclusiv de creşterea cămilelor, a curmalelor şi a legumelor în oazele Al-Ain şi Liwa precum şi din pescuit şi culesul perlelor. Gradul de subdezvoltare al zonei era extrem, oamenii locuind în colibe făcute din frunze de palmier, denumite local bărăşti, în timp ce casele din chirpici erau considerate de lux.

În anul 1939, Şeicul Shakhbut Bin-Sultan Al Nahyan a cesionat drepturile de cercetare şi exploatare a resurselor de petrol, iar prima descoperire a petrolului a avut loc în 1958, în anul 1961 începând exploatarea masivă a acestuia. Deşi cu venituri importante obţinute din activitatea de exploatare a petrolului, guvernul emiratelor a fost extrem de precaut, neştiind la acel moment care sunt perspectivele legate de exploatarea petrolieră. Câteva clădiri cu înălţimi mici au fost construite şi primele drumuri asfaltate au apărut abia în anul 1961.Faţă de această reticenţă a şeicului privind dezvoltarea emiratului, familia conducătoare  a decis înlocuirea lui cu fratele său Zayed bin Sultan Al Nahyan care devine noul ruller pe 6 august 1966, acesta fiind  personajul principal în crearea Emiratelor Arabe Unite. După obţinerea independenţei, câştigurile din petrol au continuat să crească, transformând oraşul dintr-un sat de colibe, într-un oraş modern cu bănci, hoteluri şi magazine şi, mai ales, extrem de sigur. Potrivit organizării constituţionale, emirul din Abu Dhabi (ruller) este şi preşedintele Emiratelor Arabe Unite, în timp ce vecinul său din Dubai este vicepreşedinte.

Actualmente, Abu Dhabi are o economie care se bazează aproape în totalitate pe industria petrolieră, producţia anuală fiind de peste 120 milioane tone de petrol, deţinând rezerve uriaşe, a căror exploatare se estimează că va mai dura 100 de ani. În acelaşi timp, emiratul Abu Dhabi a procedat la diversificarea investiţiilor în servicii financiare şi turism, în infrastructură şi în domeniul imobiliar. Emiratul deţine compania de zbor Etihad.

Ca zona turistică, Abu Dhabi este renumit pentru luxul său, majoritatea infrastructurii fiind clădită pe nisip, prin tehnologii speciale. Oraşul este plin de parcuri, zgârie nori în zona de business, dar şi de cartiere selecte în care se înalţă palatele localnicilor, în principal cele ale familiei conducătoare. O zonă extrem de frumoasă este celebra Corniche care este zona de promenadă a oraşului, pe marginea Golfului Persic. Nu lipsesc insulele artificiale, cea mai mare fiind Lulu Island. La aproximativ 30 de kilometri în afara oraşului se afla nou construitul circuit de Formula 1 unde anual au loc competiţii, cât şi celebrul Ferrari World, un imens parc de distracţii construit atât în aer liber cât şi indoor. În aceeaşi zonă a oraşului se găseşte Yas Waterworld, un uriaş parc de distracţii acvatice. Marea Moschee Alba (Sheikh Zayed Grand Mosque), un edificiu religios imens, se înscrie şi ea pe lista obiectivelor de văzut ale unui turist dornic să descopere minunile unui oraş cu adevărat special.

Perla colecţiei este însă marele hotel Emirates Palace, dat în funcţiune în noiembrie 2005 şi operat actualmente de grupul Kempinski. Hotelul a reprezentat o investiţie de peste 6 miliarde de dolari. Structurat pe 7 etaje, ocupând o suprafaţă de 85 hectare de grădini, poate fi vizitat şi este locaţia preferată pentru şefii de state şi guverne care vizitează emiratul Abu Dhabi. Ultimul etaj este rezervat ca rezidenţă pentru preşedintele EAU. Construcţia în sine cât şi calitatea finisajelor, în principal marmura cea mai fină şi pereţii poleiţi cu foiţă de aur, fac vizitatorul să se simtă ca în poveştile din 1001 de nopţi.