Ziua mondială a sănătăţii este aniversată anual la 7 aprilie.
În 2014, marcarea zilei are ca temă bolile transmise prin vectori. Aceştia sunt organisme mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce), care transmit agenţi patogeni şi paraziţi de la o persoană infectată (sau animal) la alta, cauzând boli grave.
Între cele mai grave maladii, se numără malaria, boala Chagas şi febra Dengue, care continuă să se răspândească într-un ritm alarmant, înregistrând o creştere de 30 de ori a incidenţei în ultimii 50 de ani. În prezent, 40% din populaţia lumii este ameninţată de febra Denga.
În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, având sloganul ”Entităţi mici, pericol mare!”, este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Scopul campaniei din acest an este de a informa populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi educarea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja.
Cunoaşterea de ansamblu a elementelor ciclului biologic parazitar este indispensabilă pentru cunoaşterea şi înţelegerea modului de producere a unei boli parazitare, a modalităţilor prin care omul se inserează în ciclul parazitului, a modalităţilor de întrerupere a ciclului şi de evitare a contaminării umane.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase. Cea mai mare mortalitate este înregistrată prin infestarea cu malarie, care a cauzat în 2012 aproximativ 627.000 de decese.
Eforturile globale de a controla şi de a elimina malaria au condus la reducerea ratei de mortalitate provocate de aceasta cu 45% la nivel global şi cu 49 % în Africa, potrivit “Raportului privind malaria la nivel mondial în 2013″, publicat de OMS. Aceste procente reprezintă echivalentul a 3,3 milioane de vieţi salvate între 2000-2012. În aceeaşi perioadă, rata mortalităţii prin malarie la copii în Africa s-au redus cu aproximativ 54 %.
În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate. Toate cazurile au contactat boala în afara graniţelor ţării.
În 1948, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie al fiecărui an, a Zilei Mondiale a Sănătăţii, zi care s-a marcat din 1950. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.
Această zi este folosită şi ca un punct de lansare pentru programele sau proiectele pe termen lung ale OMS.
SURSA: Agerpres.ro