Poliţia sud-africană a anunţat că este pregătită să se confrunte cu apărarea în procesul campionului paralimpic Oscar Pistorius, care va trebui să răspundă de asasinarea prietenei sale, procesul urmând să aibă loc în perioada 3-20 martie, într-un tribunal din Pretoria.

"Dosarul va fi transmis justiţiei şi toate probele necesare de care aveam nevoie pentru a transmite cazul la tribunal au fost recoltate", a declarat sub-şeful poliţiei provinciale Guateng (provincia unde este situată Pretoria), Tebello Mosikili, agenţiei sud-africane Sapa. "Am făcut progrese însemnate", a adăugat el, şi "suntem gata să mergem în instanţă".

Chiar poliţista respectivă a făcut parte din echipa poliţiei care se concentrează pe caz până la capăt, în timp ce apărătorii lui Pistorius au contestat punct cu punct dosarul forţelor de ordine la primele înfăţişări, în 2013. Circa 100 de martori vor fi citaţi la bară, potrivit Sapa, între care sora lui Oscar Pistorius, Aimee, unchiul său Arnold, fostul anchetator al poliţiei Hilton Botha, vecini ai rezidenţei securizate unde locuia campionul la Pretoria, experţi medicali, un specialist meteo, precum şi experţi în balistică. De asemenea, foste prietene, Melissa Rom sau Samantha Taylor, urmează să fie audiate.

Supranumit "Blade Runner" din cauza protezelor de carbon, sportivul este un pasionat al armelor de foc, adesea violent şi înclinat să-şi piardă uşor sângele rece, cum a apărut în anchetele presei de după săvârşirea crimei. El a fost inculpat de uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, faptă comisă pe 14 februarie 2013, ziua Sfântului Valentin, dar pe care, a afirmat el, a împuşcat-o din greşeală crezând că este vorba de un răufăcător, care a intrat în locuinţă.

Pistorius este, de asemenea, urmărit pentru infracţiune la legislaţia armelor, pentru că a tras cu o armă de foc cu două alte prilejuri, înaintea morţii domnişoarei Steenkamp.

Drama a oprit brutal cariera sportivă a lui Pistorius, care nu a mai luat startul în nicio cursă de atunci, cu toate că era în libertate pe cauţiune şi a obţinut permisiunea de a părăsi teritoriul sud-african.