Ruşii au furat alimentele şi medicamentele dintr-un camion care venea din România cu ajutoare pentru ucraineni, dar au lăsat şoferul în viaţă pentru că era român, povesteşte europarlamentarul Vlad Gheorghe.

 

Paşaportul românesc e aur în Ucraina, povesteşte europarlamentarul USR Vlad Gheorghe, care oferă şi un exemplu în acest sens, potrivit News.

 

Soldaţii ruşi au capturat şi au furat toată încărcătura unui camion care venea cu alimente şi medicamente din România pentru ucraineni, dar şoferul a scăpat cu viaţă pentru că era român.

 

”Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri. Chiar am o poveste pe care mi-au spus-o colegii noştri voluntari zilele trecute. Au trimis un camion care a fost capturat de ruşi.

 

Noi nu trimitem armamament, doar alimente, medicamente şi produse de igienă personală. Asta-i tot ce trimitem. Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele. Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic.

 

E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol.

 

Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scăparea şoferului a fost paşaportul românesc”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

 

”M-au impresionat oamenii care mă îmbrăţişau în gară pentru orice gest banal”

Europarlamantarul a creat pe 11 februarie, chiar înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, grupul ”Uniţi pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul refugiaţilor ucraineni. Comunitatea numără acum 280.000 de persoane care ajută refugiaţii cu bunuri, transport sau cazare.

 

”Avem nişte voluntari fantastici, câteva mii, care, în afara de managementul grupului, fac foarte multe lucruri pe teren. Noi am fost primii odată cu ONG-urile la punctele vamale unde veneau refugiaţi: la Otopeni, la Gara de Nord, unde erau punctele roşii şi, iaraşi, foarte important, am avut nişte voluntari care i-au sunat zi şi noapte pe cei care ofereau cazare ca să verifice, să vadă unde sunt”, spune Vlad Gheorghe.

 

”M-au impresionat oamenii care mă îmbrăţisau în gară pentru orice gest banal: de la o simplă informaţie, la o căutare din bazele noastre de date pentru o cazare etc. Tot ce era pentru mine banal, pentru ei era fantastic, le schimba lumea. Aceasta e povestea voluntarului: omul care face foarte puţin pentru el, dar care îi poate schimba viaţa refugiatului. Cred că asta e povestea care rămâne”, mai spune europarlamentarul.

 

Acesta a reproşat autorităţilor din România lentoarea de care au dat dovadă în criza refugiaţilor ucraineni.

 

”Dacă nu erau voluntarii, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România. Autorităţile nu au fost nicăieri”

”Autorităţile din România nu au fost nicăieri şi nici acum nu fac mare lucru. Să spunem foarte clar. În prima săptămână, nu au fost la graniţă. Au apărut după o săptămână, când deja lucrurile se cam stabilizaseră datorită ONG-urilor.

 

Dacă nu erau voluntarii şi asociaţiile, am fi avut o problemă umanitară uriaşă în România. Repet, autorităţile nu au fost nicăieri. După o săptămână, Raed Arafat a ieşit să zică că avem de toate”, a declarat Vlad Gheorghe.

 

”Iar dacă facem comparaţii între politicieni, Maia Sandu a fost din prima zi la vamă. Klaus Iohannis a venit în ziua a zecea, când lucrurile erau deja lămurite. Bineînţeles că nu preşedintele trebuie să se ocupe de organizare, dar preşedintele dă un exemplu şi împinge prin exemplul său societatea.

 

Tu, când vii în ziua a zecea, faci o vizită, trei poze şi ai plecat... Repet, hai să comparăm cu vecinii, cu Maia Sandu, care a fost acolo din secunda unu. Aşa se face!”, a mai spus europarlamentarul.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro