“Vom înjumătăţi cantitatea de petrol [livrată de Rusia] până la vară şi vom ajunge la zero până la sfârşitul anului, iar apoi va urma şi gazul”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

 

În prezent, Germania primeşte din Rusia un sfert din cantitatea totală de petrol necesară şi 40% din gazele naturale. Economiştii şi autorităţile germane se aşteaptă la intrarea economiei în recesiune dacă livrările ar fi oprite brusc. SUA au interzis deja importurile de petrol din Rusia, în timp ce Marea Britanie intenţionează să le elimine treptat până la sfârşitul anului.

 

Anterior, UE a declarat că va trece la surse de aprovizionare alternative şi va face ca Europa să devină independentă de resursele energetice ruseşti “cu mult înainte de 2030”. Baerbock, a spus că Germania va urma la rândul său “planul european” de eliminare treptată a importurilor ruseşti.

 

“Ieşirea noastră comună, ieşirea completă a Uniunii Europene, este puterea noastră comună”, a adăugat ea. Germania a suspendat acum patru luni procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, iar după invadarea Ucrainei a oprit complet acest proces.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro