Update 1: Forţele Armate ucrainene susţin că au recăpătat controlul asupra oraşului Makariv, situat la peste 50 de kilometri vest de Kiev. “Steagul Ucrainei a fost arborat peste oraşul Makariv“, pe măsură ce trupele ruse s-au retras, au scris oficialii ucraineni într-o postare pe Facebook. Informaţia nu a putut fi confirmată independent din alte surse.

 

Nu este clar dacă ucrainenii urmăresc să se apropie de uriaşa coloană de vehicule ruseşti ce avansase la nord-vest de capitală încă din primele zile ale conflictului.

 

Makariv a suferit distrugeri semnificative provocate de atacurile aeriene ruseşti, în ultimele săptămâni, fiind lovite inclusiv zone rezidenţiale, şcoli şi o unitate medicală.

 

Situaţia frontului

Niciun avans semnificativ al trupelor ruse. Ucrainenii cred că acestea mai au provizii şi carburant pentru trei zile. Joe Biden avertizează asupra riscului folosirii de către Rusia a unor arme chimice sau biologice, “pe măsură ce Putin este tot mai mult cu spatele la zid”. NY Times estimează că este de aşteptat ca summitul NATO din această săptămână “să aibă pe agendă inclusiv modul în care alianţa va răspunde dacă Rusia foloseşte arme chimice, biologice, cibernetice sau nucleare”.

 

Potrivit raportării zilnice a ISW, forţele ruse nu au făcut niciun avans major pe 21 martie. Au continuat să bombardeze Kievul de pe poziţiile pe care le deţin la NE şi NV de oraş, iar o tentativă de avansare dinspre vest (Brovari) a fost zdrobită de forţele ucrainene.

 

Nicio operaţiune ofensivă către Cernihiv, Sumî sau Harkiv, în ultimele 24 de ore. Mai multe atacuri în regiunile Luhansk şi Doneţk au fost respinse de ucraineni, iar la Mariupol ofensiva a continuat, dar avansul este limitat.

 

Dar Armata Ucrainei a emis marţi dimineaţă un avertisment general pentru toţi locuitorii ţării, potrivit căruia este de aşteptat ca ruşii să treacă la bombardamente şi mai nediscriminatorii, inclusiv cu muniţie de precizie mică. Comandamentul Ucrainean estimează că forţele ruse mai au provizii şi carburanţi pentru trei zile şi va face eforturi pentru a împiedica realimentarea acestora.

 

Preşedintele american Joe Biden a emis luni seara unul dintre cele mai puternice avertismente ale sale de până acum privind intenţia Moscovei de a lua în considerare utilizarea armelor chimice. Potrivit lui Biden, acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina ar avea arme biologice şi chimice ilustrează faptul că preşedintele Vladimir Putin se gândeşte să folosească el însuşi astfel de arme. “Putin este cu spatele la zid şi acum pregăteşte noi atacuri sub steag fals, inclusiv afirmând că noi, SUA, avem arme biologice şi chimice în Europa. Acest lucru pur şi simplu nu este adevărat”, a spus Biden la o masă rotundă cu oamenii de afaceri. “De asemenea, Rusia sugerează că Ucraina are arme biologice şi chimice. Acesta este un semn clar că Rusia se gândeşte să le folosească pe ambele”, a mai spus Biden.

 

Biden a mai avertizat companiile americane să fie pregătite pentru posibile atacuri cibernetice din partea Rusiei, în retaliere la sancţiunile economice impuse de Occident.

 

Biden urmează să călătorească în Europa săptămâna aceasta, pentru o întâlnire cu liderii UE cu care va discuta despre sancţiuni mai stricte împotriva Rusiei şi o eventuală interzicere totală a achiziţiilor de petrol rusesc. De asemenea, va lua parte la un summit NATO la care, potrivit cotidianului american The NY Times, “este de aşteptat să aibă pe agendă inclusiv modul în care alianţa va răspunde dacă Rusia foloseşte arme chimice, biologice, cibernetice sau nucleare”.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro