“Cred că Putin este nervos şi frustrat în acest moment. Probabil că îşi va dubla eforturile de a distruge armata ucraineană şi de a escalada operaţiunile militare, fără a ţine cont de victimele civile”, a declarat directorul CIA, William Burns, în faţa Comisiei pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanţilor.
Directorul CIA spune că acum se aşteaptă ca Putin să intensifice ofensiva, în timp ce ucrainenii vor continua să reziste cu înverşunare, ceea ce va prelungi războiul în “săptămâni de lupte grele pentru controlul oraşelor Ucrainei, inclusiv a capitalei Kiev”.
CIA crede că Vladimir Putin şi-a bazat ofensiva pe patru presupuneri false:
- că Ucraina este slabă din punct de vedere militar;
- că Europa este preocupată de alte lucruri şi nu va oferi un răspuns puternic la atacul Rusiei;
- că economia Rusiei este pregătită să reziste sancţiunilor;
- că armata Rusiei a fost modernizată şi va lupta eficient.
“S-a dovedit că s-a înşelat din toate punctele de vedere”, a declarat Burns, care anterior a fost şi ambasador al SUA în Rusia, din 2005 şi până în 2008.
Între timp, directorul comunităţii de informaţii a SUA, Avril Haines, a declarat că planurile pe termen lung ale lui Putin pentru Ucraina sunt încă neclare. “Ceea ce nu este clar în această etapă este dacă Rusia va continua să urmărească un plan maximalist de a captura toată Ucraina sau cea mai mare parte a Ucrainei, despre care considerăm că ar necesita mai multe resurse militare decât cele desfăşurate în prezent. Dacă vor urma planul maximalist, considerăm că va fi deosebit de dificil pentru ruşi să deţină şi să controleze teritoriul ucrainean şi să instaleze un regim durabil pro-rus la Kiev”, a declarat Haines, potrivit postului public de radio american NPR.
CIA consideră că Vladimir Putin nu are un plan pentru finalul crizei din Ucraina şi nici pentru ce va face concret dacă va reuşi să câştige războiul, precizând şi că Pentagonul nu a sesizat până acum mutarea unor forţe ruseşti suplimentare în zona de conflict. Cât despre aeninţările nucleare ale lui Putin, Haines a declarat că “nu am observat schimbări ale desfăşurării forţelor nucleare care să depăşească ceea ce am mai văzut în momentele anterioare de tensiuni crescute în ultimele decenii. Analistii noştri apreciază că poziţia actuală a lui Putin în această arenă are probabil scopul de a descuraja Occidentul să ofere un sprijin militar suplimentar pentru Ucraina”.
Cât despre poziţia Chinei, CIA apreciază că preşedintele Xi este nemulţumit de prejudiciul reputaţional care poate veni odată cu asocierea strânsă cu preşedintele Putin.
Sursa: www.biziday.ro