Cetăţenilor UE li se oferă stimulente financiare pentru a părăsi Marea Britanie, cu câteva luni înainte de termenul limită până la care se poate cere obţinerea statutului de rezident (settled status), scrie The Guardian.

De la 1 ianuarie cetăţenii UE pot aplica la programul guvernului de întoarceri voluntare, prin care pot primi sprijin financiar ca încurajare pentru a se întoarce în ţările de origine.

Plăţile pot include zborurile şi până la 2.000 de lire pentru relocare. Programul este desemnat să îi ajute pe unii dintre imigranţi să plece voluntar din Regatul Unit.

Oamenii care lucrează să îi ajute pe cetăţenii UE vulnerabili din Regatul Unit au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicţie cu afirmaţia guvernului că va face totul pentru a încuraja oamenii să se înregistreze pentru statutul de rezident. Termenul limită până la care europenii care trăiesc în Regatul Unit pot aplica pentru un statut de rezident este 30 iunie.

Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre spune că ”este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetăţeni UE încă trebuie să îşi rezolve statutul. Barierele în aplicare şi întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”.

”Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte şi întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmaţia guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”

.„Unele persoane pot alege să nu obţină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) şi ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie după termenul limită. De aceea, am scris părţilor interesate pentru a le informa că cetăţenii SEE (Spaţiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de întoarceri voluntare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranţilor (JWCI) au avertizat că mii de lucrători cheie europeni riscă să-şi piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.

Raportul, care vizează soarta lucrătorilor UE din domeniul de asistenţă şi îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetăţeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum şi cei care lucrează în construcţii, producţie şi agricultură, riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie daţi afară din Regatul Unit.

Din 295 îngrijitori chestionaţi de organizaţia de caritate, unul din şapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta înainte de a intra în legătură cu JCWI şi unul din trei nu ştia că există un termen limită pentru programul de rezidenţă. Majoritatea sondajelor au fost realizate între ianuarie şi martie anul trecut.

„Chiar dacă şi o mică parte din rezidenţii EEA + (UE, SEE şi Elveţia) estimaţi nu pot aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte”, se arată în raport.„Fără măsuri urgente, cel mai probabil sectorul îngrijitorilor să fie devastat”, adaugă acesta.

Raportul solicită înlăturarea imediată a termenului de depunere a cererii pentru SSUE, pentru ca cetăţenilor europeni să li se acorde automat statutul de rezident şi pentru încetarea politicilor de tipul „mediu ostil”.

Acesta afirmă că lucrătorii din industrii cu condiţii precare, salarii mici şi contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcţiile şi agricultura, sunt în mod special expuşi riscului de a fi pierduţi prin fisurile acestui sistem. Cei care nu pot aplica la timp vor face obiectul unor măsuri, inclusiv reţinerea şi ar putea fi incriminaţi pentru că muncesc, stau cu chirie sau conduc o maşină.

Ministrul imigraţiei, Kevin Foster, a declarat că raportul JCWI a prezentat „o imagine incredibil de greşită a programul de rezidenţă”, întrucât se bazează pe „un mic sondaj efectuat pe mai puţin de 300 de persoane în urmă cu un an”.

"De atunci, milioane de cereri au fost primite", a spus el, care a adăugat că ”avem până acum aproape 4,9 milioane de cereri”.

”Acum sunt mai puţin de şase luni până la termenul limită din 30 iunie 2021 şi aş încuraja pe toţi cei eligibili să aplice acum pentru a-şi asigura drepturile în conformitate cu legislaţia britanică. O gamă largă de asistenţă este disponibilă online şi prin telefon, dacă aveţi nevoie de ea şi finanţăm 72 de organizaţii din Marea Britanie pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în urmă. ”