Cetăţenilor UE li se oferă stimulente financiare pentru a părăsi Marea Britanie, cu câteva luni înainte de termenul limită până la care se poate cere obţinerea statutului de rezident (settled status), scrie The Guardian.
De la 1 ianuarie cetăţenii UE pot aplica la programul guvernului de întoarceri voluntare, prin care pot primi sprijin financiar ca încurajare pentru a se întoarce în ţările de origine.
Plăţile pot include zborurile şi până la 2.000 de lire pentru relocare. Programul este desemnat să îi ajute pe unii dintre imigranţi să plece voluntar din Regatul Unit.
Oamenii care lucrează să îi ajute pe cetăţenii UE vulnerabili din Regatul Unit au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicţie cu afirmaţia guvernului că va face totul pentru a încuraja oamenii să se înregistreze pentru statutul de rezident. Termenul limită până la care europenii care trăiesc în Regatul Unit pot aplica pentru un statut de rezident este 30 iunie.
Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre spune că ”este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetăţeni UE încă trebuie să îşi rezolve statutul. Barierele în aplicare şi întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”.
”Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte şi întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmaţia guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”
.„Unele persoane pot alege să nu obţină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) şi ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie după termenul limită. De aceea, am scris părţilor interesate pentru a le informa că cetăţenii SEE (Spaţiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de întoarceri voluntare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranţilor (JWCI) au avertizat că mii de lucrători cheie europeni riscă să-şi piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.
Raportul, care vizează soarta lucrătorilor UE din domeniul de asistenţă şi îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetăţeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum şi cei care lucrează în construcţii, producţie şi agricultură, riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie daţi afară din Regatul Unit.
Din 295 îngrijitori chestionaţi de organizaţia de caritate, unul din şapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta înainte de a intra în legătură cu JCWI şi unul din trei nu ştia că există un termen limită pentru programul de rezidenţă. Majoritatea sondajelor au fost realizate între ianuarie şi martie anul trecut.
„Chiar dacă şi o mică parte din rezidenţii EEA + (UE, SEE şi Elveţia) estimaţi nu pot aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte”, se arată în raport.„Fără măsuri urgente, cel mai probabil sectorul îngrijitorilor să fie devastat”, adaugă acesta.
Raportul solicită înlăturarea imediată a termenului de depunere a cererii pentru SSUE, pentru ca cetăţenilor europeni să li se acorde automat statutul de rezident şi pentru încetarea politicilor de tipul „mediu ostil”.
Acesta afirmă că lucrătorii din industrii cu condiţii precare, salarii mici şi contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcţiile şi agricultura, sunt în mod special expuşi riscului de a fi pierduţi prin fisurile acestui sistem. Cei care nu pot aplica la timp vor face obiectul unor măsuri, inclusiv reţinerea şi ar putea fi incriminaţi pentru că muncesc, stau cu chirie sau conduc o maşină.
Ministrul imigraţiei, Kevin Foster, a declarat că raportul JCWI a prezentat „o imagine incredibil de greşită a programul de rezidenţă”, întrucât se bazează pe „un mic sondaj efectuat pe mai puţin de 300 de persoane în urmă cu un an”.
"De atunci, milioane de cereri au fost primite", a spus el, care a adăugat că ”avem până acum aproape 4,9 milioane de cereri”.
”Acum sunt mai puţin de şase luni până la termenul limită din 30 iunie 2021 şi aş încuraja pe toţi cei eligibili să aplice acum pentru a-şi asigura drepturile în conformitate cu legislaţia britanică. O gamă largă de asistenţă este disponibilă online şi prin telefon, dacă aveţi nevoie de ea şi finanţăm 72 de organizaţii din Marea Britanie pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în urmă. ”
Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
27 ianuarie 2021
- citeşte totul despre:
- cetateni,
- ue,
- stimulente,
- marea britanie,
- termen,
- rezident



Din aceeaşi categorie:
Şeful Apple vrea să-şi doneze averea
(27 martie 2015)
55 vizualizări
Război în Ucraina. Ruşii au atacat şi bombardat Centrala Nucleară de la Zaporojie. Comunitatea internaţională a intrat în alertă
(4 martie 2022)
367 vizualizări
Topul celor mai frumoase filme de Crăciun
(25 decembrie 2024)
941 vizualizări
”Streets of Monaco”, oraşul plutitor al miliardarilor
(16 august 2013)
187 vizualizări
Cel mai cunoscut site pentru aventuri extraconjugale a fost spart de hackeri
(23 august 2015)
174 vizualizări
Ultima dorinţă a Reginei Maria nu a fost respectată!
(7 august 2014)
154 vizualizări
Prinţul George va fi botezat miercuri în cadru intim
(22 octombrie 2013)
73 vizualizări
Olivia Steer, noi declaraţii controversate: „Rujeola nu există”
(7 mai 2018)
817 vizualizări
Ziua Îndrăgostiţilor-tradiţiile împrumutate de români pentru a-şi exprima sentimentele
(14 februarie 2018)
464 vizualizări
Umberto Eco: Reţelele de socializare, locul unde legiuni de imbecili au primit dreptul la cuvânt
(23 iulie 2015)
482 vizualizări
Olimpicii din Buşteni, premiaţi de repezentantele lotului feminin de spadă
(2 iunie 2015)
307 vizualizări
Povestea Casei Casatoriilor din Ploiesti
(31 mai 2019)
4069 vizualizări
Topul superstiţiilor de An Nou
(30 decembrie 2023)
405 vizualizări
Cancerul la sân face peste 10000 de victime, în România
(5 iulie 2013 - Clara ION)
127 vizualizări
Mara, tânăra cu autism care îi cucereşte pe englezi
(26 martie 2015)
266 vizualizări
Daily Mail, despre vizita moştenitorului tronului britanic în România: Prinţul Charles a încalcat protocolul regal îmbrăţişând un băiat în Budapesta
(1 aprilie 2017)
208 vizualizări
Arhiepiscop pedofil arestat
(26 septembrie 2014)
71 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Cele mai periculoase flori de apartament
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Cum a fost înfrântă temuta flotă a lui Goering de o
Publicat la data de 14 iulie 2025
-
Pasiune şi moarte: Lili Brik şi Maiakovski
Publicat la data de 15 iulie 2025
-
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Publicat la data de 11 iulie 2025