Cetăţenilor UE li se oferă stimulente financiare pentru a părăsi Marea Britanie, cu câteva luni înainte de termenul limită până la care se poate cere obţinerea statutului de rezident (settled status), scrie The Guardian.
De la 1 ianuarie cetăţenii UE pot aplica la programul guvernului de întoarceri voluntare, prin care pot primi sprijin financiar ca încurajare pentru a se întoarce în ţările de origine.
Plăţile pot include zborurile şi până la 2.000 de lire pentru relocare. Programul este desemnat să îi ajute pe unii dintre imigranţi să plece voluntar din Regatul Unit.
Oamenii care lucrează să îi ajute pe cetăţenii UE vulnerabili din Regatul Unit au spus că oferirea banilor pentru întoarcerea acasă este în contradicţie cu afirmaţia guvernului că va face totul pentru a încuraja oamenii să se înregistreze pentru statutul de rezident. Termenul limită până la care europenii care trăiesc în Regatul Unit pot aplica pentru un statut de rezident este 30 iunie.
Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre spune că ”este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetăţeni UE încă trebuie să îşi rezolve statutul. Barierele în aplicare şi întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi”.
”Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident pe de o parte şi întoarcerile voluntare pe de altă parte subminează grav afirmaţia guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”
.„Unele persoane pot alege să nu obţină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) şi ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie după termenul limită. De aceea, am scris părţilor interesate pentru a le informa că cetăţenii SEE (Spaţiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de întoarceri voluntare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranţilor (JWCI) au avertizat că mii de lucrători cheie europeni riscă să-şi piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.
Raportul, care vizează soarta lucrătorilor UE din domeniul de asistenţă şi îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetăţeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum şi cei care lucrează în construcţii, producţie şi agricultură, riscă să-şi piardă statutul legal şi să fie daţi afară din Regatul Unit.
Din 295 îngrijitori chestionaţi de organizaţia de caritate, unul din şapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta înainte de a intra în legătură cu JCWI şi unul din trei nu ştia că există un termen limită pentru programul de rezidenţă. Majoritatea sondajelor au fost realizate între ianuarie şi martie anul trecut.
„Chiar dacă şi o mică parte din rezidenţii EEA + (UE, SEE şi Elveţia) estimaţi nu pot aplica la timp, zeci de mii îşi vor pierde statutul peste noapte”, se arată în raport.„Fără măsuri urgente, cel mai probabil sectorul îngrijitorilor să fie devastat”, adaugă acesta.
Raportul solicită înlăturarea imediată a termenului de depunere a cererii pentru SSUE, pentru ca cetăţenilor europeni să li se acorde automat statutul de rezident şi pentru încetarea politicilor de tipul „mediu ostil”.
Acesta afirmă că lucrătorii din industrii cu condiţii precare, salarii mici şi contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcţiile şi agricultura, sunt în mod special expuşi riscului de a fi pierduţi prin fisurile acestui sistem. Cei care nu pot aplica la timp vor face obiectul unor măsuri, inclusiv reţinerea şi ar putea fi incriminaţi pentru că muncesc, stau cu chirie sau conduc o maşină.
Ministrul imigraţiei, Kevin Foster, a declarat că raportul JCWI a prezentat „o imagine incredibil de greşită a programul de rezidenţă”, întrucât se bazează pe „un mic sondaj efectuat pe mai puţin de 300 de persoane în urmă cu un an”.
"De atunci, milioane de cereri au fost primite", a spus el, care a adăugat că ”avem până acum aproape 4,9 milioane de cereri”.
”Acum sunt mai puţin de şase luni până la termenul limită din 30 iunie 2021 şi aş încuraja pe toţi cei eligibili să aplice acum pentru a-şi asigura drepturile în conformitate cu legislaţia britanică. O gamă largă de asistenţă este disponibilă online şi prin telefon, dacă aveţi nevoie de ea şi finanţăm 72 de organizaţii din Marea Britanie pentru a ne asigura că nimeni nu rămâne în urmă. ”
Marea Britanie le oferă stimulente financiare cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
27 ianuarie 2021
- citeşte totul despre:
- cetateni,
- ue,
- stimulente,
- marea britanie,
- termen,
- rezident
(280 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
"Asasina cu chip de înger", atât de periculoasă că va sta într-o închisoare de bărbaţi
(21 ianuarie 2017)
788 vizualizări
Lansarea filmului biografic despre Grace Kelly a fost amânată
(25 ianuarie 2014)
68 vizualizări
Prinţul George a fost hărţuit! Familia regală britanică a făcut anunţul
(15 august 2015)
749 vizualizări
Război în Ucraina. Marţi seara a fost semnalată prezenţa unor trupe speciale ruse, inclusiv ceceni şi mercenari privaţi, la vest de Kiev, ceea ce poate indica apropierea atacului decisiv asupra capitalei.
(9 martie 2022)
62 vizualizări
A murit creatoarea de modă Zina Dumitrescu!
(28 martie 2019)
405 vizualizări
Liceul din România care a dat doi laureaţi ai premiului Nobel
(10 octombrie 2014)
78 vizualizări
"Prima Doamnă" a Cataloniei este româncă
(12 ianuarie 2016)
91 vizualizări
Morgan Freeman, dat afară dintr-un loc sfânt din Israel, după ce a rostit un cuvânt interzis
(18 ianuarie 2017)
60 vizualizări
Ziarul argentinian Buenos Aires Herald se închide după peste 140 de ani
(3 august 2017)
97 vizualizări
Un sat indian îşi schimbă numele în ”Trump”
(25 iunie 2017)
490 vizualizări
Elena Udrea şi-a scos finuţa la cumpărături
(7 decembrie 2013)
266 vizualizări
George Michael s-ar fi sinucis, spune partenerul de viaţă al cântăreţului britanic
(2 ianuarie 2017)
259 vizualizări
Atentatul de la Istanbul: O persoană a fost arestată. Autorităţile spun că PKK a comis atacul
(14 noiembrie 2022)
56 vizualizări
Cinci sfaturi pentru a avea o relaţie de cuplu perfectă
(1 iulie 2013 - Clara ION)
152 vizualizări
Parfumul florilor dăunător organismului
(28 septembrie 2014)
71 vizualizări
Lupu, la Sarajevo
(24 august 2013)
92 vizualizări
Actorii din "Despre oameni şi melci", premiaţi la Sankt Petersburg
(26 septembrie 2013)
88 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole