Antibioticele reprezintă o linie puternică de apărare împotriva infecţiilor bacteriene ce ne pot afecta sănătatea. Cu toate acestea, există situaţii în care acestea pot avea efecte secundare asupra celui care le consumă. Printre efectele secundare ce pot apărea putem enumera diareea şi leziuni hepatice. De asemenea, unii oameni sunt alergici la anumite antibiotice. Efectele secundare diferă în funcţie de persoană. Este recomandat să consultaţi un medic specialist înainte de a lua orice tip de antibiotice. Unele alimente pot reduce aceste efecte secundare, iar altele pot agrava situaţia.
Antibioticele sunt un tip de medicamente ce sunt folosite pentru a trata infecţiile bacteriene. Ele au un rol pozitiv asupra organismului în lupta cu infecţiile bacteriene. Acţionează prin uciderea infecţiei sau prin împiedicarea ei de a se răspândi în organism, ducând la complicaţii ce pot fi periculoase. Există mai multe tipuri de antibiotice.
Antibiotice cu spectru larg. Acestea acţionează pe o gamă mai largă de bacterii care provoacă diferite boli. Altele ucid un anumit tip de bacterii. Antibioticele sunt foarte importante şi eficiente atunci când vrem să tratăm infecţiile grave. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare diferite că şi grad de gravitate.
De exemplu, o utilizare excesivă a antibioticelor vă poate avea ficatul într-un mod negativ. De asemenea, antibioticele sunt cele mai frecvente medicamente ce pot cauza leziuni hepatice. Mai pot avea efecte negative şi asupra bacteriilor şi microbilor ce trăiesc în intestine. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal. Pe lângă uciderea bolilor ce cauzează bacteriile, antibioticele pot distruge şi bacteriile sănătoase.
Există anumite alimente ce ar trebui evitate şi scoase din alimentaţie atunci când luaţi antibiotice. Ele pot reduce eficienţa tratamentului şi pot apărea efectele secundare enumerate mai sus.
Grapefruit sau sucul de grapefruit
Acest fruct nu este recomandat să îl consumaţi atunci când sunteţi sub un tratament cu antibiotice. Acest lucru se datorează faptului că fructul conţine o enzimă numită citocrom P450. În cazul în care consumaţi grapefruit pe perioada tratamentului, organismului îi va fi greu să descopere medicamentul în mod corespunzător.
Alcool
Consumul nu de alcool nu interferează cu efectul antibioticelor. Cu toate acestea, pot apărea efecte secundare negative precum ameţeli şi probleme gastrointestinale. Este recomandat să eviţi alcoolul complet până te recuperezi.
Băuturi şi alimente acide
Ar trebui să eviţi tot ce are o componentă acidă. Aici putem include ciocolata, băuturile răcoritoare, fructele citrice. De asemenea, este bine să evitaţi şi anumite produse alimentare pe bază de roşii ca şi ketchup-ul şi pasta de tomate. Consumate, acestea au un efect negativ, afectând capacitatea organismului de a absorbi medicamentul corespunzător.
Lactate
Calciul ce se regăseşte în produsele lactate blochează absorbţia de antibiotice. Cu toate acestea, iaurtul se numără printre alimentele ce le poţi consuma în timp ce iei antibiotice. Acesta conţine şi probiotice ce încurajează dezvoltarea bacteriilor bune ce sunt situate în intestin. În acest fel, ajută corpul să se recupereze după „asaltul” antibioticelor şi grăbeşte procesul de vindecare. De asemenea, probioticele pot preveni diareea, efect secundar al antibioticelor.