Procesul actorului american Bill Cosby a fost anulat sâmbătă din cauză că juraţii nu au putut să stabilească un verdict în unanimitate pentru niciun cap de acuzare, după mai mult de 50 de ore de deliberări, potrivit AFP, relatează News.ro.

Este o victorie pentru actorul în vârstă de 79 de ani, acuzat de agresiune sexuală asupra Andreei Constand în 2004, chiar dacă ministerul public va avea posibilitatea de a cere un nou proces.

Bill Cosby este acuzat că a agresat sexual, în 2004, o tânără admiratoare aflată sub influenţa medicamentelor şi a alcoolului, şi a fost judecat penal. Actor îndrăgit pentru roluri din sitcomuri de succes ale anilor 1980, Cosby a fost acuzat în ultimii doi ani de 60 de femei – cele mai multe aspirante la titlul de actriţe sau fotomodele. Potrivit lor, actorul obişnuia să le hărţuiască şi să le abuzeze sexual după ce le droga sau le îmbăta. Acest proces din Norristown, în apropierea oraşului Philadelphia, este singurul care a fost demarat, pentru că a trecut prea mult timp de când ar fi avut loc cea mai mare parte a abuzurilor raportate.

Cosby insistă că relaţiile erau consimţite, dar, dacă era condamnat, risca să îşi petreacă restul vieţii în închisoare, pentru că pedeapsa minimă era de 10 ani, şi ar fi trebuit să plătească o amendă de 25.000 de dolari.

Născut pe 12 iulie 1937, în Philadelphia, William Henry Cosby Jr. şi-a câştigat uşor reputaţia de clovnul clasei şi s-a înrolat în Marină după terminarea celor 10 clase. A terminat liceul prin corespondenţă.

A primit o bursă sportivă la Temple University şi a început să facă stand-up comedy. A apărut în mai multe spectacole de varietăţi, însă în 1965 s-a făcut remarcat în serialul ”I Spy”. 

În perioada 1984 – 1992, a jucat rolul ginecologului Cliff Huxtable, amuzant tată de familie, căsătorit cu o avocată în “The Cosby Show”. Serialul NBC a avut un succes incredibil, devenind cel mai popular show de televiziune din istorie, iar Cosby o figură majoră în cultura pop americană a celei de-a doua jumătăţi a secolului 20.

A scris numeroase cărţi şi a fost, timp de mai multe decenii membru în consiliul de administraţie al Universităţii Temple, până când a demisionat în 2014, după ce scandalul agresiunilor începuse.

Legat de acuzaţiile aduse, el a refuzat de fiecare dată să le comenteze, transmiţând mesaje doar prin avocaţii săi. Soţia sa, Camille, cu care este căsătorit de 53 de ani, i-a fost alături. Cuplul are cinci copii. Fiul lor Ennis a fost împuşcat mortal în 1997, în California, pe când schimba un cauciuc.