O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuşi în urmă cu peste un secol a fost vândută la licitaţie pentru un preţ uriaş.

”Muza adormită” a fost vândută pentru 57,3 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie’s, la New York. Opera de artă, care reprezintă un cap de femeie de 26 de centimetri lungime, turnat în bronz, a fost realizată în 1913.

Precedentul record de preţ pentru o lucrare de constantin Brâncuşi era de 37,2 milioane de dolari şi data din 2009, când a fost vândută statueta din lemn de stejar numită ”Madame L.R.”, din colecţia deţinută de Yves Saint-Laurent şi Pierre Berge.

Cum lucrările sculptorului român Constantin Brâncuşi apar foarte rar la licitaţii, preţul ”Muzei adormite” a fost mult peste aşteptările casei de licitaţii, care se aştepta să vândă sculptura cu cel mult 35 de milioane de dolari.

În cadrul aceleiaşi licitaţii a fost vândut şi un tablou al lui Pablo Picasso, ”Femme assise, robe bleue”, din 1939, pentru 45 de milioane de dolari.

Constantin Brâncuşi (1876-1957) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români din toate timpurile.

”Muza adormită” face parte dintr-o celebră serie de sculpturi ovoidale şi fusese cumpărată de colecţionarul francez Jacques Ulman, în anii ’50. Durata licitaţiei pentru opera lui Brâncuşi a fost de 9 minute, aceasta fiind şi cea mai scumpă operă de artă vândută în cadrul licitaţiei.