Metropolitan Opera din New York se pregăteşte să sărbătorească a 50-a aniversare de la prima stagiune la Lincoln Center, duminică, într-un context incert pentru prestigioasa instituţie, ca de altfel pentru multe teatre, care sunt nevoite să-şi reînnoiască publicul, potrivit AFP.

Gala de duminică marchează 50 de ani nu de la naşterea MET, care datează de 134 de ani, ci de la prima stagiune care s-a mutat la Lincoln Center.

Concertul de gală, prevăzut pentru duminică seară în sala grandioasă de la Lincoln Center din Manhattan, va fi ocazia prin care publicul va auzi voci internaţionale, precum spaniolul Placido Domingo sau foarte populara soprană Renée Fleming.

Dineul, care costă 3.000 de dolari de persoană, cea mai mare gală organizată de MET din 2009, coincide cu sfârşitul unui stagiuni bogate în solo-uri puternice şi decoruri demne de muzee, cu un cor şi o orchestră care sunt printre cele mai reputate din lume. 

Însă viitorul Metropolitan Opera este incert, deoarece compania se luptă să reînnoiască un public îmbătrânit, oferind bilete cu un preţ mediu de 150 de dolari. 

În 2008, mai multe reprezentaţii s-au jucat cu casa închisă, şi aproape 90% din costuri au fost acoperite. În 2015, acest procent a scăzut la 69%, potrivit ultimului raport financiar al instituţiei. 

Cu un buget anual de 300 de milioane de dolari, Metropolitan Opera are "grave probleme", explică Charles Affron, autorul unei cărţi despre acest teatru. "Publicul devine din ce în ce mai restrâns". 

Directorul general, Peter Gelb, spune că stagiunea 2016-2017 a permis redresarea "cu uşurinţă" a vânzărilor pentru prima dată după mulţi ani. Dar recunoaşte că mai sunt multe de făcut, în special în direcţia şcolilor. 

"Lumea operei este în tranziţie, noi înlocuim un public vârstnic cu unul tânăr", a spus el. "Problema este cum să se facă acest schimb rapid". 

Met a strălucit în epocă nu numai datorită tenorilor şi divelor, ci şi acusticii excepţionale şi unei săli cu 3.800 de locuri care adună superlative: mai mare, mai impresionantă decât Opera de la Milano, Londra sau Viena, cu plafoanele încărcate de aur, lustrele enorme şi frescele semnate Marc Chagall. 

Dar această grandoare a devenit cu timpul o povară, aproape un handicap. Pentru Charles Affron, greutăţile actuale ţin mai ales de producţiile iegale şi de cântăreţi. 

Metropolitan Opera este un teatru de operă situat în renumitul Lincoln Center for the Performing Arts din New York.

"Metropolitan Opera Association" este cea mai mare organizaţie de muzică clasică din America, prezentând anual aproximativ 240 de spectacole de operă.

Sediul companiei este Metropolitan Opera House, una dintre cele mai importante scene de operă din lume.

"MET", cum mai este numită uneori, este doar una din cele 12 organizaţii rezidente la Lincoln Center.