Designer de sticlă şi artist decorator cunoscut în întreaga lume, maestrul Mihai Ţopescu semnează expoziţia intitulata "SacrifICE" ce va fi vernisata marţi, 16 iulie 2013, la orele 18:30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, expoziţia “SacrifICE” are la bază un performance creat de artist în cadrul expoziţiei de la Palatele Brâncoveneşti, vernisată în luna aprilie a anului curent. Proiectul explorează tema sacrificiului de sine în scopul creaţiei printr-un video care captează procesul de topire până la dispariţie al autoportretului din gheaţă al artistului. Ritualul simbolic de transformare se împlineşte prin crearea unei ediţii limitate de 50 de fiole în care a fost îmbuteliată apa obţinută în cadrul performance-ului iniţial, care vor însoţi lucrarea video de la Veneţia, alături de alte materiale ilustrative. Ediţia este însoţită de un certificat de autenticitate.
Pentru realizarea acestui proiect s-au implicat nume importante ale artei contemporane româneşti şi internaţionale, precum Luminiţa Săbău, curator şi iniţiator al proiectului “Premiul European de Artă”, Victor Kornis, designer sau criticul de artă Cătălin Davidescu.
Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru. În anul 1985, Mihai Ţopescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Este membru al UAP Târgu Jiu şi Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia. Artistul a participat la expoziţii de grup şi personale în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău) şi în străinătate: în Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles), Germania (Köln), Olanda (Tubbergen) şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Acestea sunt:
- Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988) - Medalia de Argint
- Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992)
- Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993)
- Premiul Artelor Focului oferit de UAP (2003 şi 2004)
- Premiul Naţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu, România
- Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” pentru artă (2009).
Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Gorj şi beneficiază de patronajul Primăriei oraşului Veneţia. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până pe data de 15 august 2013, de marţi până duminică, în intervalul orar 10-12 şi 15-20. Intrarea este liberă.