Situl Palmira din estul Siriei ”şi-a conservat în mare parte integritatea şi autenticitatea”, în ciuda ”distrugerilor grave” provocate de organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), potrivit unui raport preliminar întocmit de un grup de experţi ai UNESCO, informează afp.com.

Experţii, care s-au deplasat la faţa locului pentru a alcătui un prim raport despre distrugerile sitului arheologic, nu au putut ”să constate decât de la distanţă distrugerile provocate Templului lui Bel” şi ”distrugerile grave” suferite de Citadele mamelucilor, din cauza operaţiunilor de deminare a perimetrului, precizează comunicatul publicat, miercuri, de UNESCO. 

Experţii UNESCO consideră că, ”în ciuda distrugerilor mai multor structuri emblematice, situl arheologic Palmira şi-a conservat în mare parte integralitatea şi autenticitatea”.

Ei au relevat totuşi ”distrugeri considerabile în muzeul” sitului arheologic.

”UNESCO va colabora cu toţi partenerii săi pentru a adopta măsuri de salvare de urgenţă”, spune acelaşi document.

Aceste concluzii sunt ”preliminare” şi au fost realizate ”în ziua imediat următoare după o misiune tehnică de evaluare rapidă în situl Palmira, înscris în patrimoniul mondial”. ”Misiunea a fost condusă de directorul Centrului patrimoniului mondial, Mechtild Rössler, din 24 până în 26 aprilie. Experţii UNESCO au efectuat o vizită detaliată în muzeul din Palmira şi în situl arheologic, sub escorta personalului de securitate al ONU”, precizează acelaşi raport.

Ei ”au identificat măsurile de consolidare şi de securizare în regim de urgenţă a clădirilor, ca şi activităţile foarte importante care trebuie întreprinse pentru a documenta, a evacua, a salva şi a restaura obiectele din sit, atunci când acest lucru va fi posibil. Această muncă de selecţie şi de documentare a fragmentelor de sculpturi a început deja”.

”Experţii UNESCO au vizitat situl arheologic Palmira, în special marea colonadă, şi au examinat Arcul de Triumf distrus, agora şi ruinele aruncate în aer ale templului lui Baal Shamin”, precizează acelaşi raport. 

”Un raport complet va fi prezentat Comitetului pentru patrimoniu mondial, la cea de-a 40-a sesiune a sa”, la Istanbul, în iulie, ”cu scopul de a reformula recomandări în privinţa măsurilor de salvare care trebuie să fie întreprinse. UNESCO va trimite în curând o misiune internaţională de experţi pentru a examina în detaliu situaţia din diverse situri ale patrimoniului sirian, inclusiv din Palmira. O conferinţă internaţională de experţi va fi organizată la Berlin, pe 2 şi 3 iunie, despre conservarea siturilor din patrimoniul sirian”, precizează acelaşi comunicat.

viewscnt