Începând de pe 27 septembrie, începând cu ora 14.00, în Sinaia, bulevardul Carol I, minţile curioase sunt aşteptate pentru a sărbători alături de sute de mii de cetăţeni europeni ştiinţa, descoperirile ştiinţifice şi cercetătorii locali, la Noaptea Cercetătorilor 2013.

Noaptea Cercetătorilor este cel mai mare eveniment european care îşi propune sa aducă cercetătorii şi activitatea de cercetare mai aproape de publicul larg.

În Sinaia, în cadrul Festivalului Sinaia Forever, evenimentul Noaptea Cercetătorilor invită iubitorii de ştiinţă sa devină cercetători arheologi pentru o zi. Începând cu ora 14.00 vizitatorii vor putea pătrunde tainele arheologiei şi vor avea ocazia să facă parte din echipa de arheologi în situl arheologic organizat pe bulevardul Carol I.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat simultan în toate ţările Uniunii Europene. În a patra vineri a lunii septembrie, anul acesta în data de 27 a lunii, participanţii din peste 300 de oraşe europene vor construi împreună harta ştiinţifică a Europei.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene de către Target Active Training şi Asociaţia Invenio în parteneriat cu Anticipaţia, parte a grupului Nemira, Poliţia Română, Centrul de Studii Complexe, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Europa FM şi Dwyn Shop. Parteneri locali în organizare în Sinaia: Primăria Sinaia

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfăşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Începând cu anul 2006, Noaptea Cercetătorilor este un proiect de sine stătător din seria acţiunilor Marie Curie şi s-a bucurat de un succes ce creşte de la an la an. În 2012, s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.

Proiectul se desfăşoară în România din anul 2006, organizatorii ediţiei din acest an fiind implicaţi şi în anii 2007, 2008, 2010, 2011 si 2012. În 2013 oraşele partenere din România sunt: Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Oradea, Braşov şi Galaţi.

Această ediţie Noaptea Cercetătorilor este organizată sub egida Uniunii Europene de către Target Active Training în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Centrul de Studii Complexe, Europa FM şi Anticipaţia, parte a grupului Nemira.