Palatul de Justiţie din Oradea are un trecut impresionant. Muncitorii care lucrau la restaurarea clădirii au descoperit patru picturi murale care sunt vechi de 117 ani, potrivit Digi24.

Restauratorii vor finaliza, în zilele următoare, lucrările la patru picturi în ulei care datează din anul 1898. Acestea ar fi fost acoperite cu vopsea după ce comuniştii au preluat clădirea.

Este vorba despre picturi care întruchipează zeiţa Justiţiei, un arhanghel cu stema oraşului, doi îngeri cu stema Comitatului Bihorului şi un cărturar.

„Starea lor era foarte degradată, deci foarte multe lipsuri, au fost restaurate după principiile restaurării, să păstrăm cât mai mult din original”, a declarat Szakacs Tamas, unul dintre restauratori.

Operele de artă au o importanţă deosebită, potrivit specialiştilor. „Figurile impun prin sobrietate, prin eleganţă, prin măreţie. Sunt compoziţii care trimit la ideea alegorică de justiţie. Justiţie egală, justitie oarbă, justiţie imparţială”, afirmă Ramona Novicov, istoric de artă, pentru Digi24.