Preşedintele rus Vladimir Putin a fost şi este un mister pentru toată lumea, încă din momentul alegerii sale. Pare să fie un om fără trecut, inspirat de simbolul noii epoci, dar lipsit de rădăcini istorice. Semnele de întrebare legate de familia sa, de originile sale au fost puse la îndoială de la bun început şi continuă să fie un subiect aprins în discuţiile legate de trecutul înaintaşilor săi.

Faptul că vorbeşte mai multe limbi străine şi poate conduce o discuţie liberă, la cel mai înalt nivel, în limbile natale ale preşedinţilor altor ţări, au iscat o serie de controverse legate de originea sa, sau mai bine zis, au alimentat aceste controverse.

Nu de puţine ori s-a spus că ar avea strămoşi de pe meleagurile României! Faptul că el însuşi este foarte rezervat atunci cînd vine vorba de familia sa, nu face decât să lase frâu liber ipotezelor, chiar şi aceasteia potrivit căreia ar fi de origine română!

La un moment dat, presa a scris că mama actualului preşedinte rus, Vladimir Putin, este de fapt originară din Georgia, şi l-ar fi dat pe actualul preşedinte rus spre adopţie când acesta avea 10 ani. Informaţia nu a fost confirmată niciodată. Un alt zvon care circulă despre Putin este că originile sale sunt, de fapt, româneşti. Astfel, stră-străbunicul lui Vladimir Putin ar fi fost român din Basarabia şi s-ar fi numit Vladimir Putină.

De curând, un jurnalist rus a declarat că are dovezi prin care poate demonstra că Putin ar avea origini româneşti, că s-ar trage din Moldova şi că stră stră-bunicul său ar fi luptat alături de Dimitrie Cantemir. Astfel, stră-străbunicul lui Vladimir Putin ar fi fost român din Basarabia şi s-ar fi numit Vladimir Putină. Vladimir Putină ar fi fost unul dintre cei 400 de soldaţi din garda personală a lui Dimitrie Cantemir, cu care acesta s-ar fi retras în Rusia după o bătălie pierdută la Stănileşti, pe Prut, în 1711. Strămoşul lui Putin ar fi fost chiar decorat de ţarul Petru cel Mare pentru loialitate. Potrivit tradiţiei ruseşti, în familia Putină, pe linie paternă, toţi primii născuţi au fost numiţi Vladimir. Astfel, generaţie după generaţie, au urmat o serie de Vladimiri. Unul dintre aceştia, Vladimir Vladimirovici Putină, bunicul lui Putin, ar fi fost bucătarul personal al lui Stalin.

Alte surse spun ca Putin îşi recunoaşte strămoşii moldoveni dar zice că în prezent simte doar ruseşte! Să fie aceste declaraţii o parte a maşinăriei Kremlinului, a propagandei ruse, să ni-l aducă mai aproape de suflet pe conducătorul rus, să ne facă să-l admirăm?

Şi dacă Valdimir Putin este în fapt Vladimir Putină? Cât de mult s-ar răstura istoria? Publicaţia Forbes îl consideră pe Vladimir Putin cel mai puternic lider al planetei. În propria ţară, popularitatea sa a început insă să scadă, din cauza situaţiei economice dificile prin care trece Federaţia Rusă. Să fie oare o problemă de narcisism? Are nevoie Putin să fie în continuare considerat “number 1” şi astfel sunt create aceste legende pe baza originii sale?

Dacă tindem să credem declaraţia jurnalistului rus care spune că Vladimir Putin are origini româneşti, putem adăuga faptul că numele poate proveni de la cuvântul „putină”, menţionat ca fiind numele stră stră-bunicului conducătorului de la Kremlin. PUTINĂ inseamnă în limba română: vas de lemn, de obicei de forma unui trunchi de con, făcut din doage legate cu cercuri şi folosit mai ales la păstrarea unor brânzeturi, murături. Se întâlneşte în expresii precum “A spăla (sau a şterge) putina” = a fugi pe furiş, a dispărea din faţa unui pericol sau a unei situaţii neplăcute. (dex)


SURSA: Cunoaste Lumea