Moment istoric pentru România care nu avea omologată nicio rasă de câine. Este vorba despre prima specie, primul animal românesc omologat la nivel internaţional.
La data de 09.06.2015, Adunarea Generală a Federaţiei Chinologică Internaţională întrunită la Milano a aprobat cu unanimitate de voturi omologarea definitivă a raselor de câini Ciobănesc Mioritic şi Ciobănesc Carpatin.
Cei doi câini etalon prezentaţi pentru omologare sunt ai nemţeanului Bălan Gheorghe şi se numesc Almaş şi Bruna.
Cu multă modestie, Bălan Gheorghe, care munceşte pentru această omologare de 20 de ani, ne-a declarat că el a contribuit în mică măsură la această realizare: „Eu sunt un crescător pasionat dar în nici un caz nu pot să îmi atribui ceea ce aparţine poporului român. Gena şi specia canină a evoluat de-a lungul timpului iar ciobăneştii româneşti eu existat înainte de a exista eu. Eu, împreună cu alţi români, am coagulat într-un fel cunoştinţele anterioare şi le-am dat o formă ştiinţifică. Un rol extrem de important l-a jucat Asociaţia Chinologică din România care a făcut toate demersurile şi actele necesare acestei omologări şi căreia îi mulţumesc în mod deosebit.”