Concursul de frumuseţe Miss World nu va mai avea o probă a costumelor de baie, pentru prima oară în ultimii 63 de ani, începând cu ediţia din 2015, organizatorii competiţiei fiind de părere că „nu aduce nimic bun pentru femei“.

„Nu vreau să văd femei care merg de colo colo în bikini. Proba nu aduce nimic bun pentru femei. Şi nu ne afectează în niciun fel pe niciunul dintre noi. Nu îmi pasă dacă fundul unei participante este cu doi centimetri mai mare decât al alteia. Nu ne ghidăm după fund. Ţinem seama la discursul concurentelor“, a declarat Julia Morley, preşedintele competiţiei de frumusţe pentru revista „Elle“.

Miss World, înfiinţat în 1951, de Eric Morley, soţul Juliei Morley, în prezent decedat, a fost iniţial un concurs dedicat exclusiv costumelor de baie şi era denumit „Festival Bikini Contest“. Însă, în perioada recentă, organizatorii au considerat că proba costumelor de baie este arhaică şi inutilă, scrie şi Mediafax.

Ca urmare, organizatorii Miss World au ales să nu difuzeze la televiziune în ultimii ani proba costumelor de baie, iar concurentele au defilat în bikini într-un spaţiu privat, doar în faţa membrilor juriului. Începând din 2015, această probă va fi eliminată complet din programul concursului. „Nu vrem să le facem pe concurente să se simtă ca şi cum ar fi nişte simple trupuri ambulante“, a spus Julia Morley

În 1951, Kiki Håkansson, reprezentanta Suediei şi câştigătoare primului titlul de Miss World, a fost încoronată pe scenă în timp ce purta costum de baie. Încă de atunci, runda costumelor de baie a reprezentat o parte importantă a întrecerii, deşi simpatizantele curentului feminist au evidenţiat-o drept „sexistă“. „Nu este doar un concurs de frumuseţe, este consursul unei frumuseţi cu scop. În acest caz, nu există un scop anume pentru care cele care concurează să poarte costum de baie. Miss Word ar trebui să fie un purtător de cuvânt care să poată ajuta o comunitate. Dar ea este mai mult un ambasador, nu o regină a frumuseţii. Este vorba de depăşirea limitelor şi ce pot face femeile cu acel titlu“, contracarează Chris Wilmer, preşedintele Miss World America. Prin această decizie, Wilmer sugerează că eticheta de „spectacol cu bikini“ se va transforma în „concurs de modă“.

În 2001, organizatorii au decis ca proba bikinilor să nu se efectueze pe scenă, concurentele fiind fotografiate anterior concursului. De multe ori a fost denumită „proba modei de pe plajă“, desfăşurându-se în fiecare an potrivit tradiţiei, mai puţin în 2013 atunci când concurentele nu au defilat pentru a nu ofensa musulmanii din Indonezia, loc în care s-a ţinut competiţia, scrie „The Telegraph“.

Julia Morley speră de asemenea că Miss World se va diferenţia tot mai mult de celelalte concursuri de frumuseţe, întrucât va pune tot mai mult accent pe inteligenţa şi personalitatea concurentelor şi mai puţin pe frumuseţea fizică. Un pas în această direcţie a fost reprezentat de înfiinţarea „Beauty with a Purpose“ („Frumuseţe cu un scop“), o probă obligatorie pe care Julia Morley a introdus-o în competiţie în 1974. Pentru a participa la finala concursului Miss World, toate participantele trebuie să prezinte în faţa juriului un proiect de caritate la care ele au participat în ţările lor natale. Organizatorii au subliniat că acesta ar fi „miezul“ competiţiei, deşi Miss World presupune o rundă de modă, una de talent şi alta bazată pe sport.

Recent a avut loc finala din 2014 a concursului Miss World a fost câştigată de Rolene Strauss (22 de ani), care a reprezentat Africa de Sud, a câştigat marele titlu. Pe locul secund s-a clasat Miss Ungaria, Edina Kulcsar (24 de ani), podiumul fiind completat de Miss Statele Unite ale Americii, Elizabeth Safrit (22 de ani). Cele cinci finaliste ale concursului Miss World 2014 au fost reprezentantele din Ungaria, Australia, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud şi Marea Britanie. România a fost reprezentată de Bianca Fanu, o tânără de 25 de ani din Timişoara, care studiază la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Pe de altă parte, În Venezuela, ţara care deţine recordul de titluri câştigate la cele mai importante competiţii internaţionale de frumuseţe, există aşa-zisele „fabrici de frumuseţe“, în care tinerele, cu vârste curprinse între cinci şi 29 de ani, recurg la metode brutale pentru a atinge standardul de perfecţiune a unei adevărate Miss World.

Miss World se numără printre cele patru competiţii de frumuseţe internaţionale majore din punct de vedere al importanţei evenimentului - „The Big Four Major Pageants“ -, alături de Miss Earth, Miss International şi Miss Universe. Creat în Marea Britanie, Miss World a fost organizat pentru prima dată în anul 1951, fiind primul concurs internaţional de frumuseţe major ce a avut loc la nivel mondial. Miss World este şi cea mai longevivă competiţie internaţională de frumuseţe.

SURSA: Adevarul.ro