Un tânăr fotograf român din Petroşani a fost premiat recent, la Londra, în cadrul unei competiţii la care au fost înscrise 27.000 de lucrări, din 104 ţări.

Alex Beldea, în vârstă de 22 de ani, a primit menţiunea de onoare a ediţiei din 2014 a International Photography Award, la categoria Amatori, Eseu Fotografic şi Naraţiuni Fotografice.Recunoaşterea internaţională a talentului fotografului român i-a fost adusă de şase imagini incluse în documentarul „Ultimul schimb”, în care Alex Beldea a surprins viaţa muncitorilor din mine din Valea Jiului, respectiv la Paroşeni, Petrila şi Uricani, mine care urmează să fie închise în următorii trei ani.

“Având termenul limită de închidere în 2018, aceste trei mine de cărbune vor trimite în jur de 2.400 de oameni în şomaj sau la pensie. Desigur, având în vedere evenimentele care au avut loc în anii 1990, aşa-numitele “mineriade”, condiţiile minerilor au devenit irelevante pentru societatea românească, iar imaginea lor categoric defavorabilă. Prin urmare, stereotipurile au impregnat credinţele populare, iar minerii sunt văzuţi acum ca un grup de evitat, adesea dezumanizat, în aceleaşi idei preconcepute”, şi-a prezentat proiectul fotografic Alex Beldea, potrivit adevarul.ro.