Ioan Gyuri Pascu, alături de colegii săi de la The Blue Workers, Teo Boar şi Vlady Cnejevici au ridicat în picioare publicul ploieştean la Yell Wolf Pub. In Pub, Gyuri a venit cu piese din „fonoteca de aur” - cum lui insusi i-a placut sa le denumeasca - dar si cu piese noi pe care le veti regasi pe albumul pe care il pregateste.

Gyuri este un multi-tasking perfect. Si-a început cariera cu trupa Divertis, unde aborda în special satiră politică, a jucat în filme de lung metraj, dar şi în multe piese de teatru. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 şi Pro TV şi a fost o perioadă jurnalist sportiv şi comentator de sport. Programul său extrem de încărcat cu spectacole, pregătirea de noi albume, punerea în scenă a unor piese de teatru nu i-au alungat surâsul de pe chip şi modestia. La sfarsitul showului, Gyuri a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu.

Reporter : Salut Gyuri ! Cum ţi se pare Ploieştiul azi ?

I.G.P. : Intotdeauna am venit cu bucurie aici, chiar am susţinut un concerte în urmă cu câţiva ani la Ploieşti, în cadrul Festivalului Castanilor. Mi-a plăcut foarte mult. Aveţi un stadion foarte frumos, până acum nu apucasem să-l văd. Mă bucur că am cantat in Yell Wolf Pub. Şi stadionul şi pub-ul acesta arată exact ca afară, exact cum ar trebui să fie mult mai multe prin ţară.

R : Te-a impresionat stadionul nostru ?

I.G.P. : Da, fara discutie, pe buna dreptate este numit OZN Arena. Cred ca la ora asta sunt doar trei stadioane cu adevărat în România: Naţional Arena, Ilie Oană şi Cluj Arena. Mai sunt câteva pe care se poate juca decent şi sunt condiţii optime, dar numai acestea trei sunt adevărate.

În cadrul Show-ului ai demonstrat că ştii foarte bine echipa Petrolului. Ai facut referire la multi jucatori. Este Gyuri Pascu un om de fotbal ?

I.G.P. : Este. Toate echipele le ştiu. Cunosc foarte bine fenomenul sportiv. La un moment dat vroiam să ajung comentator sportiv şi am avut şansa să comentez meciuri în direct în Cupa UEFA la TVR. Am comentat si Campionatul European de handbal feminin. Pot să zic că mă pricep bine la sport, mult mai bine decât crede lumea, mult mai bine decât unii comentatori de la televizor şi radio. De fapt, ii auziti si dumneavoastra.

Cum ti se pare ca joacă acum Petrolul ?

I.G.P. : Petrolul joacă destul de bine. Pacat ca a plecat pe un trend ascendent si s-a oprit. Plecarile de jucatori au afectat echipa. Îmi pare rău de câţiva băieţi pe care i-ati avut aici, in curtea voastra si nu ati avut rabdare cu ei. Uite, spre exemplu, Férébory Doré. Sunt convins că peste un an ar fi valorat minim 2 milioane jumătate. Este un vârf aşa cum puţine au fost în România. La aceeasi valoare au mai fost Yossouf Koné şi Traoré, la Cluj. Dacă aveau răbdare un pic ar fi văzut că ieşea vârful numărul unu în ţară. Acum ar făcut un tandem foarte bun cu Tamuz. Sunt convins că dacă se păstrează seriozitatea se poate face treabă aici.

Îţi place în mod special vreun jucător ai Petrolului ?

I.G.P. : Îmi place foarte mult Pablo de Lucas, ca mijlocaş central. Probabil este unul dintre cei mai inteligenţi şi ordonaţi din joc. Execută bine lovituri din faze fixe. De Teixeira nici nu mai are rost să amintesc fiind, alături de Sânmărtean, printre cei mai tehnici fotbalişti care joacă în România. La Juan Albin probabil că nu este acelaşi angajament ca atunci când ar fi jucat într-un campionat extrem de serios şi pe un salariu mai consistent. Probabil, dacă rămânea Contra l-ar fi motivat altfel.  Îmi pare rău de Boudjema. Bokila, un jucător excelent, prea uşor au scăpat şi de el. Dar câteodată nu-i poţi opri dacă merg spre mai bine.

Vezi vreo diferenţă între Petrolul de pe timpul lui Lucescu şi cel de acum, sub Mulţescu?

I.G.P. : În primul rând, îmi pare sincer rău că a plecat Contra. Petrolul de acum mi se pare puţin mai ofensivă şi mai apropiată de profilul de jucător al domnului Mulţescu. Deşi îl respect foarte mult pe Răzvan Lucescu, ca antrenor nu l-am apreciat niciodată pentru echipele circumspecte pe care le-a antrenat. Echipa Petrolului era mult prea circumspectă şi cred că din cauza asta a pierdut şi playoff-ul. Dar noi spunem acum că experienţa celor de la Dinamo Zagreb a învins. Avem nişte şabloane cu care ne tot lăudăm de ani de zile precum: „Nu avem buget“, „ei au oricând jucători care pot face diferenţa“ şi acelaşi texte le auzim mereu la eşecuri. Dacă stau să mă gândesc, FC Porto când a câştigat Liga Campionilor avea un buget de 22 de milioane de dolari şi Manchester United avea un buget de 370 de milioane şi a câştigat Porto. Nu banii fac mereu diferenta.

Despre galeria Petrolului?

I.G.P. : Galeria Petrolului este numărul 1 in tara. La noi nu am văzut aşa o galerie ca a Petrolului, unitară, frumoasă, luminoasa. Cand fac spectacol zici ca au facut repetiţie la unison câteva mii de oameni. Imi aduce aminte de galeriile britanice, nu cele de acum.

Eu am prins echipa veche a Petrolului, cu Mocanu, cu Dridea. Doamne, ce fotbal era la Ploieşti ! Când Adamec a vrut să-l dribleze pe Mocanu şi n-a reuşit, când jucau în cupele europene, ploiestenii dadeau clasa.

Să revenim la muzică. Proiecte de viitor ?

I.G.P. : Lucrez acum la un album cu mai mulţi prieteni. Albumul se numeşte „Casa Inimii“ care va fi preponderent acustic şi la care vor participa prieteni şi colegii cu care am cântat azi. Abia aştept să-l scot, va fi un album cu totul deosebit, simplu, profund şi direct. Aş vrea anul acesta să-l scot, dar probabil va fi la anul. Sunt în faza de mixaje şi mastering. Eu am înregistrat piesele.

În divertisment, în teatru, în film?

I.G.P. : Chiar duminică avem spectacol cu Distractis. Pe 2, pe 10 şi pe 16 noiembrie vă aşteptăm la Bucureşti la Cinematograful Pro din centrul oraşului, la Universitate. Mai lucrez la un spectacol de teatru cu studenţii de la UNATC, după o piesă de Maxim Gorki, se cheamă „Fundătura“ unde joc şi un rol şi unde voi asigura muzica şi versurile spectacolului. Mai scriu muzică pentru teatru de copii la Teatrul Ţăndărică în spectacolul „Maeştrii cântăreţi din Bremen“. Mai este un proiect de a transpune la teatrul de animaţie din Braşov poveştile mele denumite „Aventurile lui Chili Ramirez“. Am multă treabă. În film, deocamdată nu m-a mai chemat nimeni, televiziunea nu-mi place, dar la film m-aş duce să joc din toată inima, chiar şi mâine. Cam cu viteza cu care a plecat Mutu în India.

De ce crezi tu că televiziunile promovează lipsa de valoare ?

I.G.P. : Toată mass-media şi toată presa promovează nişte chestii de mizerie şi uşoare pentru că mama lor şi tatăl lor este punctul de rating. Nici nu-şi dau seama că se copiază unii pe alţii. Pe o televiziune este un talent show şi la cealaltă, alt talent show. La una „Dansez.., la cealaltă „Dansezi printre stele“. La una e „Roata de rezervă“ , la cealaltă e „ auto-moto“. Penibilul este desavarsit.

Nu mai are loc Gyuri Pascu în televizune ?

I.G.P. : Eu nu zic că nu am fost chemat, dar mie nu-mi place acel gen de emisiune, de divertisment, nu-mi place umorul strâmbat. Eu merg pe contrapunct când fac asta. Mie îmi place mult scena. Îmi place mult să fac film. La televiziune se lucrează într-un ritm rapid, nu ţi se permite să faci ceva consistent. Acum, neavând bugete nici nu fac producţii, ci cheamă doi, trei oameni, îi adună acolo şi fac aşa-zise reality show-uri care sunt îngrozitoare. Oricum multă viaţă nu o să mai aibă, se mută totul pe net.

La final, cateva cuvinte pentru Ploiesti, te rugam !

I.G.P. : Mergeti inainte, aveti un proiect frumos. Echipa de fotbal poate sa faca fericit un oras intreg, numai sa aveti grija de ea pentru ca stiu ca sunt vremuri mai grele. Si aici, la Pub, continuati sa promovati muzica adevarata. Va castiga in primul rand Ploiestiul !