Pe măsură ce toamna înaintează către iarnă sobele cu lemne se aprind din nou pentru a încălzi camera de zi şi a amâna puţin pornirea încălzirii centrale, un foc domol în şemineu creând o atmosferă plăcută în casă, scrie Agerpres. Oamenii s-au bucurat, încă din Antichitate de efectul plăcut al unei locuinţe încălzite. De atunci, principiul încălzirii cu lemne nu s-a schimbat prea mult. S-au făcut doar mici schimbări, de pildă pentru a produce mai puţine particule conţinute în fum.

„Cele mai noi modele de sobe se construiesc astfel încât lemnele să ardă mai uniform, ceea ce însemnă că emisiile se reduc în mod semnificativ“, a explicat Frank Kienle de la Asociaţia de Tehnologii pentru Locuinţă, Încălzire şi Bucătărie din Germania, citat de DPA. Tot mai des, sobele sunt acum echipate cu rezervoare de căldură astfel încât să poată încălzi încăperile timp de mai multe ore după stingerea focului.

O inovaţie vizibilă a sezonului este încastrarea în sobe a unei ferestre de sticlă mai groasă în mai multe straturi pentru a reduce pierderile de căldură.

Aceasta permite evitarea unei atmosfere de saună în casele cu o bună izolaţie termică. Se schimbă şi dimensiunea acestor geamuri. „În ultimii ani tendinţa era să punem geamuri mai mari, dar în viitor acestea vor fi mai mici“, a precizat Tom Froitzheim de la Asociaţia Centrală pentru o Încălzire Sănătoasă. Intenţia este aceeaşi: sobele să nu încălzească excesiv spaţiile închise.

Producătorii de sobe se inspiră şi din ideile designer-ilor de mobilier. Acum se bucură de popularitate sobele zvelte şi înalte, urmate de cele paralelipipedice care se integrează mai uşor cu celelalte mobile. Tendinţele moderne includ şi sobele suspendate sau sobele plutitoare.

Froitzheim nu întrevede mari schimbări în privinţa placării exterioare a sobelor, însă prezice o mai mare individualizare a modelelor. „Spre deosebire de trecut, oamenii pot alege acum orice culori pentru sobele placate cu ceramică. În plus şi producătorii vin mereu cu modele noi“, a spus acesta.

Sobele metalice sunt în general cenuşii sau negre, dar au şi elemente decorative în verde, galben sau coral. „Constatăm un interes mai redus faţă de gresie sau piatră naturală', a menţionat Kienle. Ipsosul în combinaţie cu plăci de faianţă devine tot mai popular, a susţinut Froitzheim.

Pentru a crea un stil nordic, el recomandă sobele cu coloane rotunde din gresie strălucitoare sau sobele clasice cu lemne ornamentate cu fier forjat sau cu plăci metalice.

Ţigla clasică din vremurile de demult se află la mare căutare pentru a crea un stil retro.

„Verdele, culoarea clasică pentru sobe de teracotă, este acum ales doar pentru a da casei un efect mai rural“, a mai menţionat Froitzheim, citat de DPA.

 Sursa: Agerpres