Profesorul cu origini româneşti Stefan W. Hell, alături de Eric Betzig şi William E. Moerner au câştigat premiul Nobel pentru „dezvoltarea microscopiei fluerescente de super-rezoluţie”.
Stefan W. Hell, născut în 1960 la Arad, este profesor la Universitatea Heidelberg din 1990, director al Max Planck Institute for Biophysical Chemistry din Gottingen şi conducător al diviziei Institutului de cercetare în domeniul cancerului, din cadrul Centrului Heidelberg.

Interesant este că profesorul Hell a învăţat la acelaşi liceu ca Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură.

Potrivit adevărul.ro, Herta Müller a absolvit Liceul german „Nikolaus Lenau” din Timişoara în 1972. De asemenea, Stefan Hell a venit la acelaşi liceu în 1977, însă a emigrat împreună cu familia în Germania după două trimestre. Profesorii spun că în catalog a avut numai note de 9 şi de 10.

Bazele Liceului „Nikolaus Lenau” au fost puse în 1870, cu sprijinul Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice din Budapesta. La începuturi a purtat numele de „Şcoala superioară reală”. La început se preda în maghiară, iar pentru că elevii nu ştiau prea bine această limbă, s-a trecut la germană.

Din 1942 liceul primeşte numele de astăzi, iar din 1955 şi până astăzi îşi ţine activitatea în edificiul din strada Gheorghe Lazăr numărul 2.