În urma reacţiei dintre o grăsime şi un hidroxid alcalin, se obţine săpunul de casă. Pentru prepararea săpu­nului se folosesc resturi de grăsime (seu, untură de porc, margarină, unt, ulei) şi sodă caustică. Printr-o me­todă sim­plă şi uşor de realizat se poate prepara şi acasă un săpun de calitate. Pentru săpunul de rufe se strâng toate resturile de grăsime într-un vas până când se ajunge la o cantitate de 1-2 kg. (Nu se folosesc resturi de grăsime greu mi­rosi­toare din cauza alterării.) Într-o oală de 6-8 l (care nu va fi folosită apoi în alt scop!) se pun câte 200 g sodă caus­tică şi 1 l de apă pentru fiecare kilogram de grăsime.

După ce soda s-a dizolvat, se pune oala pe foc şi se in­tro­­duce grăsimea, amestecând continuu. Persoa­na care pregăteşte săpunul va purta ochelari şi îşi va feri faţa şi mâi­nile în timpul operaţiei, pentru a nu fi stropite de li­chidul care clocoteşte. Şi astăzi ţăranii fac săpun din resturile de grăsime rămase de la Ignat. Amestecul se fierbe timp de 2-3 ore, până când se produce procesul de sapo­nificare (apa­re mirosul caracteristic de săpun).

Săpunul este gata şi se poate turna în cutii de lemn căptuşite cu hârtie. (Aten­­ţie! Oala cu săpun fierbinte se va apuca de mânere numai cu o cârpă uscată, după ce s-a lăsat puţin să se ră­cească.) Dacă se doreşte un săpun parfumat, se adaugă la fiert o mână de pelin, lavandă, flori de trandafir, liliac etc. (plantă proaspătă sau uscată). Dacă se doreşte şi o colo­rare a lui, se va turna în amestec puţin colorant organic.

După 24 de ore, se scoate să­punul din cutie, se taie în bucăţi, care se pun apoi la uscat.