Fostul arhiepiscop polonez Josef Wesolowski este acuzat că a abuzat sexual copii în perioada în care era ambasador din partea Sfântului Scaun în Republica Dominicană.

Cazul a însemnat o premieră la Vatican: autorităţile ecleziastice au decis arestarea şi trimiterea în judecată a unui fost arhiepiscop catolic acuzat că a plătit pentru servicii sexuale cu minori. Este primul înalt prelat anchetat la Vatican pentru pedofilie.

Hotărârea a fost luată la dorinţa expresă a Suveranului Pontif, au declarat surse de la Vatican, potrivit Digi24. Fostul arhiepiscop polonez Josef Wesolowski este acuzat că a abuzat sexual copii în perioada în care era ambasador din partea Sfântului Scaun în Republica Dominicană. Cazul a devenit notoriu în presa sud-americană, iar conducerea bisericii a fost nevoită să-l retragă pe cleric din post.

Un tribunal ecleziastic l-a caterisit la începutul verii, pentru ca apoi autorităţile de la Vatican să ordone arestul la domiciliu. Dacă va fi găsit vinovat, fostul arhiepiscop polonez riscă 12 ani de închisoare.