Toată lumea cunoaşte filmul “Discursul regelui” despre bâlbâitul Albert care a devenit regele George, după ce fratele său Edward Vlll-lea a abdicat după numai 325 de zile pe tron. Filmul nu spune mai multe despre acest personaj care are o poveste cu adevărat interesantă.

Edward a provocat o criza constituţională care a fost un mare scandal mediatic şi diplomatic în anii 30-40.  Motivul abdicării sale a fost unul foarte personal: se îndrăgostise de o americancă Wallis Simpson, femeie măritată şi s-a ambiţionat să se însoare cu ea. Primul ministru Baldwin l-a prevenit că dacă vrea să se căsătoreasca cu Wallis Simpson trebuie să abdice, ceea ce s-a şi întâmplat la 10 decembrie 1936.

Edward a renunţat la tron şi într-un discurs citit la radio BBC şi-a anunţat supuşii despre decizia sa. A plecat în Franţa unde în 1937 s-a căsătorit cu Wallis, care tocmai divorţase de al doilea soţ.
În acest exil, fostul rege a purtat titlul de duce de Windsor, Alteţă regală, titlu acordat şi soţiei sale. Singura legătură cu Londra, a fost corespondenţa între reşedinţa sa şi guvernul britanic pentru a stabili privilegiile şi sumele vărsate.


Viaţa aventurieră a lui Edward nu s-a oprit la aventura amoroasă, ci a continuat cu un alt scandal diplomatic. Cei doi vizitează Germania la invitaţia Hitler. Sunt primiţi cu fast şi fac declaraţii de susţinere a regimului nazist.

Povestea lor

Cei doi s-au cunoscut în ianurie 1931, dar au devenit amanţi în 1934, Edward nu dădea semne că ar avea dorinţa de a fi rege. Cei doi sunt nedespărţiţi, sunt văzuţi la evenimente mondene şi oficiale, la curse de cai, party-uri, îşi petrec weekend-urile în diverse castelele cu aproapiaţii.

Cum Edward era cunoscut pentru numeroasele sale aventuri erotice, nimeni nu ia în seamă situaţia. Pe 20 ianuarie 1936, regele George V moare, iar lucrurile se schimbă. Edward succede la tron şi urmează câteva luni de certuri şi negocieri. Regele îl anunţă pe primul ministru Baldwin de intenţia sa de a se căsători cu Wallis Simpson, iar în final decide să abdice.

În exil, cei doi duc o existenţă privată. Apar la evenimente publice şi mondene şi ţin prima pagină a ziarelor. Edward renunţase la tronul Marii Britanii din dragoste pentru o americancă divorţată şi de o moralitate îndoielnică. În anii 40 Edward este ”extras“ din Portugalia şi trimis în insulele Barbados ca guvernator, departe de teatrele de război şi de influenţele Germaniei care plănuia să joace cu el o carte politică, sperând la o pace separată cu Londra.

După război se întorc în Europa şi îşi continuă viaţa mondenă. Edward se întoarce rar in Anglia. Prima dată la moartea fratelelui său regele George în 1952, pentru funeralii.

Edward, duce de Windsor, moare în 1972 la Paris. A fost îngropat în Anglia în cripta familiei pe care nu a onorat-o. Wallis îi supravieţuieste pâna la 24 aprilie 1986. În ultimii ani rămăsese mută. A detestat până la sfârşit ţara celui de al treilea soţ, aşa cum a recunoscut de mai multe ori, deoarece nu i s-a permis să urce pe tron şi să devină regină.