În urmă cu aproximativ două săptămâni, cei mai importanţi oameni din industria tehnologiei au fost personaje principale în clipuri care au devenit virale pe internet. Mark Zuckerberg, şeful Facebook, Bill Gates, fondatorul Microsoft, Tim Cook, CEO Apple, dar şi alţii, au răspuns unei provocări de a-şi turna o găleată cu gheaţă pe cap. Au urmat şi vedete precum Justin Timbarlake, Lady Gaga, George Bush, Michael Jordan sau Novak Djokovic.
Le-au luat exemplu şi oameni simpli, iar internetul e plin de astfel de filmuleţe. Această campanie se ţine de câţiva ani, însă abia acum a devenit virală. Cu siguranţă sunt unii care au început să o considere enervantă, însă în spatele ei e o cauză extrem de nobilă. Până acum, pentru cercetarea sclerozei laterale amfitriotice, datorită acestei campanii, s-au strâns peste 30 de milioane de dolari.
Este o boalǎ neurologicǎ gravǎ care cauzează slăbiciune musculară, invaliditate. Boala duce la pierderea neuronilor motorii, iar ȋn acest fel maladia afecteazǎ capacitatea de a vorbi, de a mȃnca, de a respira şi de a se mişşca. Cauzele sunt necunoscute.
Printre lacrimi, Anthony Carbajal, un fotograf american, a spus povestea familiei lui. Bunica sa şi mama sa suferă de această boală. Şi, din păcate, în urmă cu câteva luni, chiar şi el a fost diagnosticat cu această afecţiune.
În ţara noastră, 500 dintre pacienţii care suferă de această maladie, care îi ţintuieşte în cărucior, nu primesc tratament compensat. Speranţa de viaţă după diagnosticare este între 2 şi 5 ani, iar tratamentul actual poate extinde acest interval doar cu câteva luni.
Potrivit asociaţiei americane ALS , Pete Frates, un fost jucător de baschet la Boston College, este responsabil pentru popularizarea provocării. Frates trăieşte cu această boală din 2012, iar fenomenul găleţilor cu gheaţă a luat naştere de când el însuşi a acceptat provocarea la sfârşitul lunii iulie.
Din România au acceptat provocare ALS, fotbaliştii Adrian Mutu şi Pablo de Lucas sau gimnasta Larisa Iordache,