Frumuseţe şi eleganţă. Aşa s-ar putea descrie cea de-a patra ediţie a Concursului de Eleganţă pentru Vehicule Istorice de la Sinaia.

Sute de turişti aflaţi sâmbătă la Castelul Peleş au putut admira o adevărată colecţie de vehicule istorice. Evenimentul fiind organizat de Primăria oraşului Sinaia în parteneriat cu Retromobil Club Romania, sub sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României. La cele opt categorii ale concursului au participat 42 de vehicule istorice, un sfert dintre acestea fiind prezentate în premieră publicului. Şi în acest an au fost prezente automobile unicat, de o mare valoare colecţionistică. Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae, membru de onoare al R.C.R., a asistat la concurs, fiind membru al juriului. După jurizarea aspectelor tehnice şi estetice ale vehiculeleor istorice, oragnizatorii au trecut la momentul mult aşteptat de public şi anume  concursul de eleganţă al vehiculelor  chiar în curtea Castelului Peleş.

Alături de exemplarele participante la concurs, în curtea Castelului Peleş au fost expuse şi alte câteva zeci de vehicule istorice inscrise în Retromobil Club România.  Ele au fost jurizate de o comisie internaţională care a apreciat aspectul tehnic şi estetic, raritatea si autenticitatea si, nu în ultimul rând, eleganţa şi aspectul original. Automobilele participante au concurat pe mai multe categorii: Antebelice Cabriolet, Antebelice Coupe, Antebelice Sedan, Clasice Cabriolet, Clasice Coupe, Clasice Sedan Fabricat în România, Automobile de competiţie. Proprietarii maşinilor de colecţie spun că fac sacrificii financiare însemnate pentru bijuteriile pe patru roţi, însă pasiunea este prea puternică  pentru a abandona acest hobby destul de costisitor. 

« Deşi este este o maşină scumpă, intreţinerea ei este   relativ uşoară pentru că parcurge foarte puţini kilometri, tocmai pentru a rămâne în starea ei originală. Deocamdată starea ei este excelentă şi nu a necesitat operaţiuni foarte costisitoare de întreţinere, dar luăm în considerare comandarea unor piese şi componente de la partenerii nostri din stăinătate şi acestea sunt foarte scumpe.  Este un automobil rar şi foarte scump.«  , ne-a spus Andrei Comanescu,  proprietarul unui Mercedes Benz 300 Gullwing, fabricat în 1956 în Germania.

Competiţia din acest an s-a bucurat de o participare numeroasă şi a inclus o prezentare publică a celor mai vechi automobile inmatriculate in Romania, dar şi acordarea trofeului « Premiul publicului » pe baza voturilor exprimate de spectatorii prezenţi la eveniment.

« Este o atmosferă excelentă. An de an vin la fiecare ediţie a acestui eveniment şi admir aceste bijuterii pe patru roţi care sunt valoroase şi foarte bine îngrijite. Este un adevărat spectacol şi totodată o lecţie de istorie a automobilismului. », ne-a povestit Nicolae Dănescu, unul dintre turiştii veniţi la Sinaia, special pentru acest eveniment.

Concursul de Eleganţă Sinaia, aflat la a patra ediţie în varianta modernă, dedicata vehiculelor istorice, este cel mai important eveniment din cele peste 25 organzate anual de Retromobil Club Romania. La final maşinile de  au pornit încolonate pe centrul oraşului pentru parada vehiculelor istorice, iar festivitatea de premiere  a avut loc  la  Casino Sinaia.