Cineastul american Quentin Tarantino a primit, la Lyon, premiul Lumiere pentru întreaga carieră, din partea actriţei sale preferate, Uma Thurman, în cadrul unei ceremonii pline de umor şi emoţie, relatează lepoint.fr.
Regizorul unor filme ca 'Reservoir Dogs', 'Kill Bill'', 'Inglorious Basterds' sau 'Django Unchained' a mărturisit că 'filmul este religia lui, iar Franţa — Vaticanul său'. El s-a declarat încântat că primeşte premiul în oraşul în care s-a inventat cinematografia.
Thierry Fremaux, director general al Festivalului Lumiere, şi Bertrand Tavernier, preşedintele Institutului Lumiere, au subliniat vasta cultură cinematografică a lui Tarantino şi au amintit că Premiul Lumiere răsplăteşte atât ansamblul unei opere, cât şi 'un act de admiraţie faţă de cinema'.
Uma Thurman, Harvey Keitel şi Tim Roth au adus un omagiu cineastului care le-a oferit roluri marcante, iar Melanie Laurent a cântat 'Bang Bang' inspirat din banda originală din filmul 'Kill Bill'.

Evocându-i pe 'toţi cei care au dat viaţă visurilor sale şi au jucat în visurile lui', Tarantino a mărturisit că s-a simţit 'multă vreme un lup solitar', fără îndoială 'pentru că nu a avut niciodată cu adevărat o familie'. 'Însă cei care sunt pe scenă astă-seară sunt familia mea', a spus el, cu lacrimi în ochi.

Tarantino s-a adresat apoi celor 2.700 de spectatori din sală, spunându-le că o altă parte a vieţii sale este publicul. La puţin timp după ceremonie, regizorul a primit titlul de Comandor al Artelor şi Literelor de la ministrul francez al culturii, Aurelie Filippetti. 'Cum v-aţi declarat dragostea faţă de cinematografie şi de Franţa, să ştiţi că şi Franţa vă iubeşte', a afirmat ea.

Pe parcursul celei de-a cincea ediţii a festivalului, Quentin Tarantino a mers de la o sală la alta să vadă cât mai multe filme. În seara de deschidere a venit să îi aducă un omagiu lui Jean-Paul Belmondo, apreciind că actorul francez este 'super-cool'. Joi le-a prezentat spectatorilor filmul american 'Hitler — Dead or Alive', iar seara, însoţit de Uma Thurman, a prezentat 'Pulp Fiction'.

În vârstă de 50 de ani şi regizor a numai opt filme — ultimul, 'Django Unchained', este cel mai mare succes de public al său—, Quentin Tarantino a adăugat că are 'patru idei' de filme care i-ar putea ocupa următorii zece ani