Oul este singurul aliment considerat a conţine proteine de clasa I în totalitate. El este folosit ca etalon pentru a compara toate celelalte alimente proteice, este bogat în grăsimi bune, necesare menţinerii sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge şi conţine conţine vitamina D, substanţă din care se ”hrănesc” sistemele endocrin, osos şi nu numai. Aşadar, este perfect pentru micul dejun. Deşi pare banal să pregăteşti un ou, specialiştii arată că lucrurile nu stau chiar aşa. Fiert, prăjit, făcut în apă, cel mai bine se digeră fiind preparat până în punctul în care gălbenuşul lui este încă moale.

 

Cum şi cât timp se fierb corect ouăle?

 

Când îţi este foame şi vrei să mănânci un ou fiert, gândeşte-te să îl scoţi din frigider cu o jumătate de oră înainte de a-l pune pe foc. Dacă vei face altfel, există riscul să crape în timpul gătirii. În plus, va ajunge şi mai greu la temperatura de fierbere, deci timpul de gătire va fi mai mare.

 

În al doilea rând, asigură-te că vasul în care urmează să îl fierbi este unul potrivit. Dacă pui mai multe ouă într-o oală, trebuie să ţii cont că acestea au nevoie de spaţiu între ele, aşa că alege ceva încăpător. În vreme ce modul de pregătire al ouălor prin fierbere este identic, timpul de gătire diferă în funcţie de preferinţe.

 

Metodele de fierbere ale unui ou: moale, mediu şi tare.

 

Dacă vrei ouă moi, cu gălbenuşul lichid şi albuşul moale în jurul lui, atunci acordă-i timp între 3 şi 5 minute. Pentru ouăle gătite mediu, timpul de stat pe aragaz se măreşte până la 8 sau 10 minute. În cazul în care preferi ouăle tari, atunci lasă-le să fiarbă între 13 şi 15 minute. După ce ai ales varianta favorită, ia capacul sau farfuria pe care ai plasat-o deasupra vasului, varsă apa fiartă şi adaugă apă rece peste ouă, pentru a oprit gătirea.

 

Lasă-le puţin să se răcească, apoi curăţă-le de coajă. Pe de altă parte, dacă ai la îndemână puţină gheaţă, o poţi răsturna peste ouă, completezi cu apă rece cât să le depăşească şi le laşi să ”respire” pentru un minut sau două. Pe lângă faptul că această mişcare le va opri instant gătirea, te va ajuta şi să le decojeşti mai repede, apa rece determinând coaja să se distanţeze de albuş cu puterea luminii.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro