Vinul reprezintă una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice de pe piaţa mondială, însă românul a dus această băutură la nivel de artă.

În ciuda podgoriilor din ţară, recunoscute cel puţin pe plan european, în supermarketuri se găsesc multe vinuri de o calitate inferioară. Există anumite trucuri care te pot face să îţi dai seama dacă bei un vin de calitate sau nu.

În primul rând, vinul bun nu stă niciodată la cutie. Acest tip de vin poate fi folosit la pregătirea marinadei, dar nicidecum băut. Un vin bun e depozitat în sticlă.

De asemenea, vinurile vechi au, pentru ca delicateţea să se menţină pentru o perioadă lungă de timp, dopuri de plută naturală.

Sommelierii afirmă, la unison, că trebuiesc cumpărate vinurile seci pentru că acestea sunt mai greu de contrafăcut, noteaza fasingur.info.

Un amănunt interesant, dar care nu este controlat niciodată sau rareori de cumpărători: în vinul sec conţinutul de zahăr trebuie să fie până la 4g/l, în cel demi-sec până la 18 g/l şi în demi-dulce până la 45g/l.

Inclusiv după etichetă se poate analiza calitatea vinului. Aceasta trebuie să conţină, cu precizie, numele producătorului şi anul recoltării. PE eticheta de control se indică soiul de struguri din care este produs. Renunţaţi la vin dacă scrie că este „Fabricat din material de vin din soiuri de struguri selectate, cultivate în zona de sud”. De asemenea, nu sunt de cumpărat produsele care conţin acid salicilic.