Lupinul este o floare cu spice mari, trecuta cu vederea de majoritatea oamenilor, dar iubita de vegetarieni si de cei pasionati de medicina alternativa, datorita calitatilor terapeutice si nutritive.

Fiind o planta din aceeasi familia cu mazarea, vegetarienii si nu numai consuma de la lupin semintele verzi, reprezentand o alternativa la boabele de soia. La noi in tara mai este cunoscuta sub numele populare de niprala (lupinul galben), cafele sau cafelute (lupinul alb), dar a fost folosita numai ca nutret sau ingrasamant.

Semintele de lupin sunt bogate in proteine si acizi grasi polinesaturati, grasimi bune care ajuta la scaderea colesterolului.

De asemenea, in ultima vreme, semintele de lupin au devenit o alternativa ideala pentru carne si lactate, fiind bogate in proteine vegetale foarte apreciate.

Mai mult, oamenii de stiinta din Germania au ajuns si ei la concluzia ca lupinul poate inlocui cu succes carnea. Insa, tot acestia avertizeaza ca  lupinul salbatic trebuie preparat cu atentie, pentru ca are o toxicitate ce poate afecta sistemul nervos. In acelasi timp, cei care se stiu cu alergii la alune, ar trebui sa-l evite, pentru a nu declansa reactii alergice grave.

Metoda specifica de preparare inainte de consum este inmuierea semintelor in apa sarata timp de cateva zile, pentru ca apoi sa fie fierte timp de 2 ore Din aceste boabe inmuiate, se poate face o pasta asemanatoare humusului sau iahniei. Se mai pot face si chiftelutie sau pot fi pur si simplu prajite in tigaei si condimentate cu sare si boia, fiind consumate pe post de gustare.

Din semintele de lupin se poate obtine si o faina ideala pentru shake-uri proteice sau pentru imbogatirea cu proteine a produselor de panificatie.

Ce contin semintele de lupin:

  • glucide
  • lipide
  • proteine (de patru ori mai multe decat in boabele de grau)
  • una dintre cele mai mari concentratii de fibre
  • alcaloizi
  • ureide
  • fosfolipide
  • lectine
  • triterpene
  • flavone
  • cantitati mari de aminoacizi esentiali
  • vitamine
  • acizi organici
  • acizi grasi



Sursa foto: onlyfoods.net
Sursa articol: en.wikipedia.org