Primari aleşi dintr-un singur tur şi preşedinţii de consilii judeţene aleşi de către consilieri... Acestea sunt câteva dintre chestiunile discutate la Palatul Cotroceni de câtre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor politice.
Interesant este că liderii partidelor au acceptat propunerile PSD deşi acestea sunt, în general, nefavorabile partidelor mici.
Ca jurnalist specializat în politică am urmărit în ultimii 20 de ani toate alegerile desfăşurate în România. Pot spune că de foarte multe ori, la alegerile locale favoriţi au fost candidaţii aflaţi pe locul doi. Aşa s-a întâmplat şi la Ploieşti, acolo unde la ultimele alegeri locale, primari au ieşit cei aflaţi pe locul doi în primul tur de scrutin. (Andrei Volosevici în 2008 şi Iulian Bădescu în 2012)
Cât despre alegerea preşedintelui unui consiliu judeţean de către consilierii judeţeni cred că este un semn că votul oamenilor nu este la fel de important pentru politicieni. Am văzut Consiliul Judeţean Prahova şi în timpul mandatului conservatorului Florin Anghel (ulterior trecut prin mai multe alte partide politice, ultimul fiind PDL). Atunci (în 2004) şefia CJ Prahova a fost câştigată de conservatori, deşi aceştia câştigaseră doar patru mandate de consilieri judeţeni. Şi mi se pare anomal ca un partid care nu reuşeşte să atragă voturile oamenilor să conducă un judeţ, doar pentru că negocierile şi jocurile politice au decis altceva. Alegerea uninominală a preşedintelui unui consiliu judeţean îi dă respectivului personaj (indiferent de numele său) puterea voturilor câtorva zeci de mii de alegători.
Ştiind modul în care negociază politicienii, fără a ţine cont de votul oamenilor simpli, cred că asemenea modificări legislative vor reduce importanţa voinţei alegătorilor. Vom asista din nou la liste făcute în funcţie de preferinţele personale sau financiare ale şefilor de partid, vom vedea negocieri făcute la cafea iar la final vom vedea că ce a votat nea Gheorghiţă de la Slon nu are nicio importanţă pentru şefii de la judeţ.
Păcat...Sper doar ca aceste modificări să nu fie aprobate în Parlament. Îmi doresc doar, ca democraţia să nu moară în România, iar votul uninominal să rămână o modalitate de a demonstra puterea poporului.
Căci altfel...ce s-ar întâmpla dacă şi preşedintele României ar fi ales dintre şi de către parlamentari?