Cel mai bogat român, Ioan Niculae, ameninţă că trage obloanele peste imperiul său din industria chimică, peste o lună, scrie Economica.net. Dacă Guvernul nu se implică pentru a-l ajuta pe el si pe ceilalţi mari consumatori de gaze, din industria îngrăşămintelor din România rămâne doar Azomureş, fabrică controlată de o casă de comerţ elveţiană. Niculae a mai folosit şi în trecut marota închiderii fabricilor sale şi a şomajului pentru mii de angajaţi pentru a determina autorităţile să-l sprijine într-un fel.

Pe 15 iulie, imperiul industrial InterAgro al lui Ioan Niculae, cel mai bogat român, se închide. În această dată, este programată închiderea şi intrarea în conservare a Viromet Victoria şi a Chemgas Slobozia, ultimele două combinate de îngrăşăminte ce încă funcţionează, după ce Amurco Bacău, Nitroporos Făgăraş, Donau Chem Turnu Măgurele şi Azochim Săvineşti au fost deja închise. Toţi cei 6.000 de angajaţi ai fabricilor vor fi trimişi în şomaj. Până acum, Niculae a disponibilizat peste 4.000 de angajaţi.

Cele şase combinate chimice consumă laolaltă, când funcţionează toate, circa 3 miliarde de metri cubi, la fel ca toată populaţia României. În domeniul îngrăşămintelor chimice, în afară de Niculae, doar Azomureş mai reprezintă un actor important.

„Se poate verifica, toate contractele noastre de gaze şi energie electrică expiră în 15 iulie. Preţul gazului, care contează în proporţie de 79% în costurile noastre, este prea mare. Nu mai putem funcţiona. Fiecare fabrică activă îmi aduce pierderi de 1,5 milioane de dolari, lunar, 9 milioane de dolari, în total“, a spus Niculae, pentru Economica.net

Potrivit acestuia, preţul gazului românesc a devenit prohibitiv pentru industrie şi este mai scump chiar decât cel de pe pieţele vestice. În acest sens, oferă exemplul hub-ului Baumgarten, de referinţă pentru piaţa central şi est-europeană, unde preţul este de 295 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Romgaz vinde pe piaţa liberă şi cu 320 de dolari pe mia de metri cubi. Preţul prohitiv al gazului s-ar fi suprapus cu o conjunctură defavorabilă pe piaţa îngrăşămintelor, o supraofertă ce generează preţuri mici, astfel încât activitatea este ineficientă, spune Niculae.

Omul de afaceri nu a precizat dacă închiderea fabricilor este defintivă, sau doar temporară, însă afirmă că, în cazul în care situaţia nu se remediază pe termen scurt, se gândeste inclusiv la relocarea lor. „Le desfacem bucată cu bucată şi le mutăm în altă ţară“, spune Niculae.

Totuşi, acesta nu admite că ar fi falit. „Mai găsesc eu 100 -150 de lei, prin buzunare. Mai avem agricultura, care merge bine, industria alimentară, care merge bine, şi energia, care merge binişor. Dar industria chimică e moartă“, precizează patronul InterAgro.

Guvernul îi intinde o mână de ajutor

Recent, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a anunţat că Guvernul va lansa un program de ajutorare a marilor consumatori industriali de gaze, pe modelul celui dedicat marilor consumatori de energie electrică, prin care peste 100 de companii au fost exceptate de la plata unui anumit număr de certificate verzi. Nu s-au oferit însă detalii despre ce va presupune acesta. Niculae spune că nu se va putea impune niciunei companii la ce preţ să vândă gazele, însă ar putea fi suprataxată orice depăşire a unui preţ convenit. „Tu, producător român de gaze, scoţi gazul din pământ cu 50 de dolari şi vrei să-l vinzi cu 320 de dolari. Să faci profit de 500%. Statul, pe baza unor studii de impact, poate suprataxa orice producător ce vinde peste...230 de dolari, să zicem”, se plânge Niculae.

De precizat că omul de afaceri, în ultimii ani, a ameninţat că închide, şi chiar şi-a închis temporar fabricile, în repetate rânduri. De fiecare dată a acuzat oficialii de stat că nu susţin îndeajuns industria. În vremea Guvernelor Tăriceanu şi Boc 1 şi 2, acesta a fost principalul beneficar al unei legi ce-i oferea gaz la preţ redus de la Romgaz şi este acum acuzat într-un dosar de subminare a economiei naţionale, laolaltă cu alti 40 de foşti angajaţi la Ministerul Economiei, Romgaz şi doi foşti miniştri, Adriean Videanu şi Varujan Vosganian.

Piaţa gazului pentru consumatorii industriali s-a liberalizat, prin egalizarea treptată a preţului intern cu cel de import, potrivit angajamentelor luate în faţa FMI şi UE. În prezent, importurile se fac la un preţ de circa 380 de dolari, în timp ce gazul românesc costă 300-320  de dolari, fără componenta de transport şi distribuţie. Convergenţa preţului la gazul din intern cu cel de pe pieţele vestice a fost deja atinsă.

Guvernul a decis să lase producătorii şi consumatorii mari să-şi negocieze direct preţul, singurul reper reglementat fiind un preţ de 72 lei/MWh, stabilit drept referinţă pentru producători pentru plata impozitelor. Consumatorii spun însă că acesta ar trebui să fie preţul pe care ar trebui să-l plătească, lucru cu care producătorii nu sunt de acord, şi de aici a apărut un blocaj pe piaţă.

Ioan Niculae este cel mai bogat român din ultimii ani, potrivit Forbes, având o avere estimată de circa 1,1 miliarde de euro. Are afaceri în chimie, agricultură, turism, energie, fotbal şi transporturi maritime.

 

Sursa: Economica.net