Preţul la care Guvernul va scoate la vânzare pe bursă 51% din capitalul Electrica va fi de 11 lei pe acţiune, potrivit unor surse din piaţă. Preţul maxim cerut în ofertă este de 13,5 lei / acţiune, scrie Economica.net.

Preţul maxim cerut în oferta iniţială de vânzare a acţiunilor Electrica va fi de 13,5 lei / acţiune, potrivit unor surse apropiate acesteia. La acest preţ, valoarea ofertei este de 2,39 miliarde de lei. Preţul final la care se va adjudeca oferta se va stabili între preţul minim de 11 lei / acţiune şi preţul maxim, astfel încât să se asigure succesul ofertei, respectiv vânzarea unui număr cât mai mare de acţiuni la un preţ cât mai mare.

Preţul minim la care Guvernul va scoate la vânzare pe piaţa de capital pachetul de 51% al societăţii Electrica, ultimul distribuitor şi furnizor de electricitate controlat de stat, este de 11 lei pe acţiune, potrivit surselor noastre. La această valoare, suma minimă pe care statul o va primi va fi de circa 1,95 miliarde de lei, dat fiind că se vor scoate la vânzare circa 177 de miliioane de acţiuni. 

La acest preţ, valoarea de piaţă a Electrica este de 3,9 miliarde de lei.

Privatizarea prin oferată publică de acţiuni va fi demarată peste o săptămână, şi se va face în tranşe, pentru investitorii mici şi mari. Preţul maxim, dimensiunea tranşelor din emisiunea de acţiuni dedicate diferitelor categorii de investitori şi mecanismul de stabilire a preţului final de adjudecare al ofertei  vor fi aprobate în şedinţa de Guvern de astăzi şi comunicate ulterior.

Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de electricitate în România, cu o cotă de piaţă de 39% pe piaţa distribuţiei în 2013. Cele trei filiale ale sale, ED Muntenia Nord, ED Transilvania Sud şi ED Transilvania Nord îşi împart au cote de  15%, respectiv 13% şi 11% din piaţa naţională.

Compania a avut un profit net consolidat pe 2013, excluzând participaţiile minoritare, de 243 milioane de lei, obţinut din venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

În primul trimestru al anului 2014, Electrica a obţinut un profit net de 60 de milioane de lei, din venituri de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Devine astfel probabil un profit net pe 2014 ceva mai mic decât cel de anul trecut.

Sursa: Economica.net