Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras astăzi 75 milioane lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă în iunie 2021, în cadrul unei licitaţii suplimentare la care investitorii au indicat doar suma pe care sunt dispuşi să o plaseze în titluri de stat, nu şi randamentul ţintit.

Suma atrasă astăzi reprezintă un împrumut suplimentar printr-o sesiune de oferte necompetitive, aferentă licitaţiei de obligaţiuni de joi, când Trezoreria a împrumutat 500 de milioane de lei, la un randament de 4,94%.

Emisiunea de obligaţiuni are scadenţa reziduală la şapte ani şi două luni, iar ofertele băncilor la licitaţia de joi au totalizat 1,92 miliarde lei. La sesiunea suplimentară de vineri au participat cinci bănci.

Licitaţia de vineri a fost ultima operaţiune programată de Finanţe pe piaţa internă în luna aprilie pentru vânzare de titluri de stat, lună în care a atras 4,314 miliarde lei, uşor sub valoarea programată, de 4,33 miliarde lei. Suma planificată pentru luna aprilie a fost cu 24% sub titlurile scadente, de 5,68 miliarde lei (dintre care 5,2 miliarde lei au ajuns joi la maturitate).

În luna aprilie, Finanţele au mai împrumutat 1,25 miliarde euro de pe pieţele externe, printr-o licitaţie de obligaţiuni denominate în euro şi cu maturitate de zece ani, la cel mai mic cost istoric, de 3,701% pe an.

De la începutul anului, MFP a împrumutat de la băncile locale aproape 14 miliarde de lei şi aproximativ 680 de milioane de euro, la care se adaugă două miliarde de dolari şi 1,25 miliarde euro, sume atrase de pe pieţele internaţionale.