Aproape 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi din aprilie şi până la mijlocul lunii mai, susţine liderul sindical Cristian Albu, care spune că în prezent sunt negocieri pentru plăţi compensatorii.

Preşedintele Sindicatului Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat,pentru MEDIAFAX că aproximativ 400 din cei 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în şomaj tehnic, vor fi disponibilizaţi, începând de luna viitoare şi până la mijlocul lunii mai.

Albu a spus că sindicatul, care reprezintă angajaţii companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, se află, în prezent, în consultări cu patronatul pentru găsirea unei soluţii de acordare a unor plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie cât mai mic.

"În urma primirii intenţiei de disponibilizare colectivă, sindicatul se află în consultări cu patronatul şi considerăm că va trebui să găsim o soluţie de comun acord pentru ca impactul social să fie diminuat asupra salariaţilor care sunt supuşi procesului de disponibilizare. Asta ar însemna ca patronatul să plătească un anumit cuantum în bani, adică nişte plăţi compensatorii. Noi ne-am gândit la un anumit număr de plăţi compensatorii şi acum aşteptăm să vină patronatul cu o ofertă şi cu siguranţă vom cădea de comun acord la un anumit număr de plăţi compensatorii, astfel încât impactul social să fie diminuat", a spus Albu.

Aproape 400 din cei aproximativ 500 de angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation au intrat în şomaj tehnic, din 1 martie, societatea luând măsura de a-şi reduce activitatea din cauza întârzierilor în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier.

Purtătorul de cuvânt al companiei Roşia Montană Gold Corporation, Cătălin Hosu, declara, la începutul lunii martie, că 392 din cei aproximativ 500 de angajaţi ai companiei, reprezentând circa 80 la sută, au fost trimişi în şomaj tehnic începând din 1 martie.

"RMGC confirmă reducerea activităţii companiei, prin intrarea în şomaj tehnic a 392 de angajaţi, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană. Ne dorim ca această situaţie să fie temporară şi ca evaluarea proiectului minier să se încheie cât mai repede, pentru a putea construi cea mai modernă mină din România, care să respecte cele mai înalte standarde europene şi care să genereze mii de locuri de muncă şi bunăstare, atât în zona Roşiei Montană, cât şi pe plan naţional", spunea Hosu.

Compania Roşia Montană Gold Corporation este o societate minieră româno-canadiană care derulează proiectul minier de la Roşia Montană, aflându-se în prezent în stadiul de evaluare şi autorizare a acestuia. Proiectul ar însemna exploatarea cu cianuri a zăcământului auro-argintifer din zonă, astfel încât a stârnit numeroase controverse şi proteste.